Freitag, 25. Januar 2019

På flukt. Kirsten Boies "Bestimmt wird alles gut"


I Homs i Syra bor søskenparet Rahaf og Hassan, 10 hhv. 9 år gamle, sammen med to lillesøstre, mor og far. De har en god og trygg barndom, helt til flyene begynner å komme stadig oftere. Til slutt bestemmer faren, som er lege, at de skal reise fra Syria til et land hvor barna kan vokse opp i fred. Etter flere dager i en liten båt kommer de fram til Italia, senere til Tyskland hvor de får plass i en flyktningeleir. Familien får asyl, men farens legeutdannelse blir ikke godkjent. Til slutt begynner Rahaf og Hassan på skolen, noe som blir starten på at de sakte, men sikkert, finner seg til rette i det nye landet. 


Kirsten Boie forteller en dramatisk historie kortfattet og på en enkel måte. Ved å ta utgangspunkt i hva krigen i Syria betyr for barn, blant annet at de ikke lenger kan leke ute, gjør hun den menneskelige tragedien forståelig. Hun viser foreldrenes maktesløshet og barnas redsel, samtidig som håpet om en bedre framtidig går gjennom boka som en rød tråd: ”Bestimmt wird alles gut”.

Boka er på 42 korte sider. Den inneholder mange illustrasjoner, og er tospråklig tysk og arabisk (oversettelsen til arabisk er gjort av Mahmoud Hassanein). Bakerst i boka er et lite glossar med ordforråd som egner seg godt for unge lesere. Her er det ord og uttrykk som ”Fußball”, ”Puppen”, ”Lass mich in Ruhe”, ”Wo ist das Klo?”, ”Willst du mitspielen?” og ”Ich spreche Deutsch bzw. Arabisch”. Selv om boka er en barnebok, har den et viktig budskap for alle aldersgrupper: ”Ab 6 und für alle”, skriver forlaget. Bestimmt wird alles gut vil, enten i sin helhet eller ved hjelp av utdrag, kunne egne seg godt for tyskundervisning i norsk skole og som utgangspunkt for et flerspråklig undervisningsprosjekt.

Kirsten Boie (født i 1950) er en av de mest populære tyske barnebokforfatterne og har skrevet for unge lesere siden 1985.  Besøk gjerne forfatterens hjemmeside.

Kirsten Boie, Jan Birck: Bestimmt wird alles gut (dtvjunior 2018)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen