Direkt zum Hauptbereich

Månedens forfatter: Hans Fallada


Den tyske forfatteren Hans Fallada er først og fremst kjent for sine romaner fram mellomkrigstida om hverdagen til småborgere og arbeidere, som kjemper for å klare å overleve i et samfunn preget av blant annet arbeidsløshet, manglende sosialt sikkerhetsnett og profittjag, ikke minst i Kleiner Mann, was nun? (1932). Romanen handler om det det unge paret Johannes Pinneberg og Emma ”Lämmchen” Mörschel. Han er bokholder, hun ekspeditrise. Da Lämmchen blir gravid, gifter de seg, men trang økonomi og arbeidsløshet gjør det vanskelig å etablere seg. Pinneberg mister jobben og samtidig også selvrespekten, men trass i en nærmest håpløs økonomisk situasjon klarer de to å holde fast på kjærligheten og gleden over den lille sønnen. 

 
Også romanen Jeder stirbt für sich allein (1947), hvor han beskriver ekteparets Otto og Anna Quangels ensomme kamp mot nasjonalsosialismen, ble kjent langt utover Tysklands grenser og filmatisert i 2016 i regi av Vincent Perez med Emma Thompson, Brendan Gleeson som ekteparet Quangel og Daniel Brühl som politimannen Escherich. 

Men trass i internasjonal anerkjennelse som forfatter var Falladas liv  langt fra noen solskinnshistorie.  Fallada satt flere ganger i fengsel, dømt for bedrageri, underslag og drapsforsøk. Og han var hele sitt voksne liv alkoholiker og morfinist.  I januar 1947 døde han på Charité i Berlin som følge av årelangt misbruk.


Les mer om Hans Fallada i Store norske leksikon.

Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Et vellagret romanmanuskript: Siegfried Lenz: "Der Überläufer"

Walter Proska får låne et frimerke fra en nabo. Det klistrer han omhyggelig på et tykt brev han har skrevet til søsteren. Det er et viktig brev. Reaksjonen til søsteren kan forandre alt. Proska står i vinduet og ser ut mot postkassa hvor han har postlagt brevet. Og tankene går tilbake i tid... „Walter Proska hörte plötzlich eine Lokomotive pfeifen...“
Med denne setningen veksler Siegfried Lenz fra rammehandlingen, som utspiller seg noen år etter krigens slutt, til sommeren 1944. Walter Proska er soldat, stasjonert på østfronten, i Ukraina eller Hviterussland. Han har vært på perm hjemme, i Lyck i Masuria (hvor også forfatteren kom fra), og han skal følge med et tog med krigsmateriell tilbake til fronten. Det er et farlig område med mange partisaner. Stikk i strid med alle instrukser lar han en ung og vakker polsk kvinne sitte på et stykke. Kort tid etter at hun har forlatt toget, blir det utsatt for et partisanangrep – og Proska befinner seg midt i et enormt sumpområde: fuktig, kvelden…

Fem venner: Fjernsynsserien "Unsere Mütter, unsere Väter"

Utstøtt! Daniel Höras ungdomsbok ”Auf dich abgesehen”

Fra en dag til en annen snus livet til tenåringen Robert på hodet. Den ene dagen er han populær i klassen og drømmedama har sagt ja til å gå ut med ham, neste dag vil ingen snakke med ham og Facebooksiden hans er full av hets og trusler – uten at han forstår hva som har skjedd.
Das muss man sich mal vorstellen, schneller als ein Blinzeln bist du weg vom Fenster. […] Ich war plötzlich abgemeldet bei meinen sogenannten Mitmenschen. Erledigt, fertig und aus. Keiner wollte mehr etwas mit mir zu tun haben oder mit mir gesehen werden. Ich wurde zum Schattenwesen.
Lørdagskveld i Kreuzberg Robert bor i bydelen Kreuzberg i Berlin. Han har mange venner i klassen, og i fritida spiller han basketball og regnes som et lovende sportstalent. Han går gjerne på fest sammen med vennene sine, men er tilbakeholden med alkohol for ikke å forspille sjansene sine på sportsbanen. En lørdagskveld møter han vennene sine i ungdomsklubben ”Irre” i Kreuzberg. Mens han danser med Mieke, en nederlandsk utvekslingselev…