Direkt zum Hauptbereich

Tre kvinner i Berlin: 1918, 1968, 2018


Berlin 1918
Året er 1918. Den nasjonalistiske begeistringen over første verdenskrig er for lengst over, mange er døde eller kvestet for livet, alle sulter.  Tjenestejenta Ida får en jobb i Berlin, i en velstående familie. Som i så mange familier er mannen borte. Mens mannen er militærlege ved fronten, ønsker fruen i huset å hjelpe fattige familier, og hun organiserer et suppekjøkken. Ida skal hjelpe henne i huset, men blir etter hvert mer og mer et medlem av familien, og mellom de to kvinnene oppstår det et gjensidig vennskap. Også de tre sønnene i familien blir glade i Ida. Men en dag kommer mannen tilbake fra fronten, og dermed er kvinnefellesskapet og deres engasjement for de fattige en saga blott.

Berlin 1968
Året er 1968. Studentlederen Rudi Dutschke mobiliserer Berlins studenter, og foreldregenerasjonen blir avkrevd svar for hva de gjorde under andre verdenskrig. Marlies er 19 år, og bor hjemme hos foreldrene sine. De leser Bildzeitung, er redde for de langhårede og radikale studentene, og håper at Marlies snart vil gifte seg og stifte familie; at datteren skulle ta utdanning og bli selvstendig kan de ikke en gang forestille seg. Men en dag blir Marlies kjent med en student som introduserer henne for det politiske engasjementet blant mange unge i Berlin, og hun opplever sin første demonstrasjon.

 
  
Berlin 2018
Selin har nettopp tatt artium og vet ikke hva hun skal gjøre med livet sitt. I motsetning til venninnen Alina som har ambisiøse planer om et studium i USA, lever Selin fra dag til dag og føler seg mer og mer mislykket. Men en dag viser det seg at Alinas vellykkede fasade var nettopp det, en fasade, og Selin begynner å ta ansvar, ikke bare for å hjelpe venninnen, men også for å finne en retning i sitt eget liv.

 
  
Tre kvinneskjebner
I Drei Wege forteller tegneren og forfatteren Julia Zejn historien til tre kvinner i Berlin, ikke kronologisk etter hverandre, men vevd inn i hverandre både gjennom at de utspiller seg i samme bydel og gjennom at livene deres faktisk også krysser hverandre gjennom ulike møter og familiehistorier. 

 


Zejn har ikke valgt historiske personligheter, men tre helt vanlige liv. Hun viser hvordan disse preges av historiens gang: første verdenskrig, studentrevolten i 1968 og vår egen tid hvor vi teoretisk sett har alle muligheter, forutsatt at vi benytter oss av dem. Samtidig viser de tre biografiene også hva kvinnebevegelsen har betydd for kvinners muligheter til å ta sine egne valg. I 1918, året da Ida får tjeneste i Berlin, får tyske kvinner for første gang lov til å stemme og kan dermed ta del i valget i 1919.

Blyant og pastell
Tegningene er enkle blyanttegninger. Selve illustrasjonene er i svart-hvitt, men med en svak pastellfarge som bakgrunn som hjelper til å holde de tre tidslinjene fra hverandre: Idas historie er svakt gul, Marlies svakt rosa, Selins historie utspiller seg foran svakt grønn bakgrunn.

“Zejns markanter und gleichzeitig dezenter Bleistiftstil, ihre blasse Kolorierung – jede Epoche hat eine eigene Farbe – passen zu diesem wohltemperierten Erzählstil. Und der passt wiederum gut zu diesen drei eher stillen, etwas unauffälligen jungen Frauen, deren Lebenswege wir ein Stück weit begleiten dürfen.”, skriver Michael Brake i sin omtale.

Drei Wege i tyskundervisninga?
Graphic Novels er i utgangspunktet svært velegnet for bruk i undervisninga. Drei Wege består av ganske lite tekst, det fins også en rekke handlingssekvenser som kun fortelles ved hjelp av bilder. Språket er enkelt, setningene er korte med mye dialog.

Det lar seg enkelt gjøre å blinke ut enkelte kapitler (eller kanskje til og med kun én eller to av de tre biografiene) dersom man ikke ønsker å bruke hele boka.

I tillegg formidler Drei Wege på en enkel måte kapitler fra tysk historie, nemlig første verdenskrig og studentopprøret i 1968. Som en bonus kommer Selins historie som byr på identifikasjonsmuligheter for unge lesere.

Besøk Julia Zejns hjemmeside.

Julia Zejn: Drei Wege (avant verlag 2018)

Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Et vellagret romanmanuskript: Siegfried Lenz: "Der Überläufer"

Walter Proska får låne et frimerke fra en nabo. Det klistrer han omhyggelig på et tykt brev han har skrevet til søsteren. Det er et viktig brev. Reaksjonen til søsteren kan forandre alt. Proska står i vinduet og ser ut mot postkassa hvor han har postlagt brevet. Og tankene går tilbake i tid... „Walter Proska hörte plötzlich eine Lokomotive pfeifen...“
Med denne setningen veksler Siegfried Lenz fra rammehandlingen, som utspiller seg noen år etter krigens slutt, til sommeren 1944. Walter Proska er soldat, stasjonert på østfronten, i Ukraina eller Hviterussland. Han har vært på perm hjemme, i Lyck i Masuria (hvor også forfatteren kom fra), og han skal følge med et tog med krigsmateriell tilbake til fronten. Det er et farlig område med mange partisaner. Stikk i strid med alle instrukser lar han en ung og vakker polsk kvinne sitte på et stykke. Kort tid etter at hun har forlatt toget, blir det utsatt for et partisanangrep – og Proska befinner seg midt i et enormt sumpområde: fuktig, kvelden…

Fem venner: Fjernsynsserien "Unsere Mütter, unsere Väter"

Utstøtt! Daniel Höras ungdomsbok ”Auf dich abgesehen”

Fra en dag til en annen snus livet til tenåringen Robert på hodet. Den ene dagen er han populær i klassen og drømmedama har sagt ja til å gå ut med ham, neste dag vil ingen snakke med ham og Facebooksiden hans er full av hets og trusler – uten at han forstår hva som har skjedd.
Das muss man sich mal vorstellen, schneller als ein Blinzeln bist du weg vom Fenster. […] Ich war plötzlich abgemeldet bei meinen sogenannten Mitmenschen. Erledigt, fertig und aus. Keiner wollte mehr etwas mit mir zu tun haben oder mit mir gesehen werden. Ich wurde zum Schattenwesen.
Lørdagskveld i Kreuzberg Robert bor i bydelen Kreuzberg i Berlin. Han har mange venner i klassen, og i fritida spiller han basketball og regnes som et lovende sportstalent. Han går gjerne på fest sammen med vennene sine, men er tilbakeholden med alkohol for ikke å forspille sjansene sine på sportsbanen. En lørdagskveld møter han vennene sine i ungdomsklubben ”Irre” i Kreuzberg. Mens han danser med Mieke, en nederlandsk utvekslingselev…