Direkt zum Hauptbereich

Månedens forfatter: Hedwig Dohm

En av de tøffeste damene i tyskspråklig litteratur! Hedwig Dohm var den første i Tyskland som krevde stemmerett for kvinner og full likestilling. I sitt banebytende verk Die wissenschaftliche Emancipation der Frau (1874) argumenterer hun for at det ikke er noen biologiske grunner til å diskriminere kvinner, og blir dermed en av de første feministene i Tyskland. Ved siden av sine mange politiske pamfletter skrev Dohm en rekke skjønnlitterære verk.


Les mer om Hedwig Dohm i Store norske leksikon.

Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Hvordan det virkelig var. Kathrin Aehnlichs roman «Wie Frau Krause die DDR erfand“

„Liebe Frau Krause, Sie haben gewonnen!“Skuespilleren Isabella Krause, født og oppvokst i DDR, har kommet i den alderen hvor det blir lengre og lengre mellom rollene; utvalget står stort sett mellom moderlige figurer i yoghurtreklame eller å være synkronstemme. Men optimistisk som hun er, gir hun ikke opp håpet om at én dag, ja, da blir hun tilbudt drømmerollen som skal gjøre henne berømt. Noe som – hun innser det i øyeblikk hvor hun er ærlig mot seg selv – er like sannsynlig som å vinne hovedgevinsten i lotto.


Wild Ost. Sechs Folgen, PrimetimePå vei ut fra en casting hvor hun ikke en gang ble vurdert for rollen, blir hun stoppet av noen fra filmselskapet. De hadde hørt at hun var fra «øst». I forbindelse med trettiårsjubileet for murens fall skal en (vest)tysk fjernsynssender lage et portrett av det som en gang var DDR. Wild Ost er tittelen, «Sechs Folgen, Primetime […] Ein bedeutendes Projekt in unserer Fernsehserienwelt». Men det er ingen rolle Isabella tilbys. Filmselskapet ønsker…

Månedens forfatter: Klaus Mann

Sønnen til Thomas Mann, nevøen til Heinrich Mann – Klaus Mann hadde ingen mangel på litterære forbilder da han skulle etablere seg som forfatter. Det berømte Mann-navnet viste seg å være vel så mye en byrde som en hjelp, og Klaus Mann lyktes aldri helt i å befri seg fra Mann-mennene han alltid ble sammenliknet med. En ufortjent skygge, for Klaus Mann er en forfatter som står seg fint på egne ben. Hans roman Mephisto. Roman einer Karriere(1936) er kanskje den mest berømte og omdiskuterte nøkkelromanene i tysk litteraturhistorie, og Der Vulkan. Roman unter Emigranten (1939) er en av de mest betydningsfulle eksilromanene. Bildet viser ham sammen med søsteren, Erika Mann, i 1927.
Les mer om Klaus Mann i Store norske leksikon.

Lettleste tyske ungdomsbøker til skolestart?

Tysklærer på jakt etter lettleste ungdomsbøker som egner seg for tyskundervisningen? Eller fersk tyskstudent som ønsker noe greit som en språklig oppvarmingsøvelse? Ta en titt på disse forslagene: korte bøker med enkelt språk, spennende og aktuell handling og med et innhold som egner seg godt som utgangspunkt for muntlige og skriftlige aktiviteter i klasserommet.
Ungdomskrim:
Nina Schindlers Schritte hinter mir Katrin Stehles Kalte Augen

Om før og nå:
Maja Nielsens Feldpost für Pauline
Om å bli voksen: Gabi Kreslehners Charlottes Traum Kristina DunkersDurchgebrannt
Nettmobbing:
Florian Buschendorrfs Geil, das peinliche Foto stellen wir online!

Om å være papirløs: Lotte Kinskofers Aufgeflogen
Om kjønnsroller: Jens ThielesJo im roten Kleid
God lektyre!