Freitag, 24. August 2018

Til Konstantinopel for å utrope jihad: Jakob Heins roman ”Die Orient-Mission des Leutnant Stern”Sommeren 1914
Sommeren 1914. Edgar Stern ferierer ved kysten i Belgia og forelsker seg. Alt ligger til rette for en happy end – hadde det ikke vært for det faktum at Europa ruster seg til krig. Sterns ferie får en brå slutt, da han blir innkalt som soldat. Men der han blir stasjonert, skjer det lite; og Stern, som verken har anlegg for å kjede seg eller sitte ørkesløs å vente på at noe skal skje, begynner å tenke på hvordan Tyskland kan vinne krigen – og vinne den raskt. Han utarbeider en plan som går ut på å sprenge Suez-kanalen. Da vil englenderne fort få andre prioriteringer enn krigen i Europa, mener Stern, og sender sitt forslag til krigsministeriet i Berlin.

Fra Berlin til Konstantinopel
Som vi vet, ble ikke Suez-kanalen sprengt, og Sterns plan ble lagt i skuffen. Men i Berlin hadde man merket seg denne energiske unge mannen som tydeligvis hadde en svært kreativ tilnærming til krigføring. Og dermed får løytnant Stern en annen oppgave, som er om mulig enda mer vanvittig enn å sprenge Suez-kanalen: Han får ansvaret for å føre fjorten muslimske krigsfanger (menn fra de franske koloniene i Afrika som ble innrullert i den franske hæren og som hadde blitt tatt til fange tidlig i krigen) fra Berlin til Konstantinopel. Der skal de overtale sultanen til å utrope jihad. Og konfrontert med jihad vil både England og Frankrike få annet å tenke på en krigen i Europa, noe som igjen ville forkorte krigen for Tyskland. Håper man i Berlin.

 

En tysk-jødisk løytnant oppfordrer til jihad
Riktignok er Jakob Hein (årgang 1971 og sønnen til forfatteren Christoph Hein) kjent for sine svindler- og skøyerromaner, men ved første øyekast kan man som leser tenke at denne gangen har han tatt litt vel mye Møllers tran da han utformet plottet. En tysk løytnant, av jødisk familie, som reiser tvers gjennom Europa, med tog, også gjennom områder som er kontrollert av England og Frankrike, med fjorten muslimske krigsfanger, utkledd som en sirkustrupp – midt under første verdenskrig – for å overtale Konstantinopel til å utrope jihad? Men Hein har sitt på det historisk tørre. Edgar Stern er faktisk en virkelig person (Edgar Stern-Rubarth, 1883-1972), og han gjennomførte dette oppdraget som ved første øyekast virker som en røverhistorie uten sidestykke.  Dermed gir Hein leseren innsikt i et lite kjent kapittel tysk historie, nemlig de tysk-orientalske forbindelsene som var sterke tidlig på 1900-tallet. For å vinne krigen, og helst vinne den raskt, planla faktisk den tyske hærledelsen å overtale sultanen i Konstantinopel til å utrope jihad. Dermed ønsket de å tvinge England og Frankrikes oppmerksomhet ut av Europa, hvor Tyskland raskt kunne få overtaket.

Når virkeligheten overgår fantasien
Som vi vet, lyktes ikke Tyskland i dette. Men Edgar Stern og hans merkelige sirkustrupp kom faktisk fram til Konstantinopel. Og resultatet er en fantastisk roman: spennende, uhyre velskrevet – både lettbent og alvorlig – og med en historisk dybde som går langt utover første verdenskrig. Når virkeligheten overgår fantasien, og forfatteren heter Jakob Hein, oppstår god litteratur.

Med sin første historiske romanen gjør Jakob Hein et stort byks oppover skalaen i den tyskspråklige samtidslitteraturen. ”Nun legt der Lesebühnenautor und Spezialist für Schelmenromane einen wunderbar feinsinnigen Text vor, der uns diese absurde, aber wahre Geschichte über ein kaum bekanntes deutsch-islamisches Kapitel unserer Geschichte näherbringt“, skriver Deutschlandfunk i sin omtale.

Les mer om den historiske bakgrunnen her.

Les mer om Jakob Hein på Tyskbokhylle her.

Jakob Hein: Die Orient-Mission des Leutnant Stern (Galiani Verlag 2018)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen