Freitag, 9. Februar 2018

På flukt. Daniel Höras ungdomsbok ”Das Schicksal der Sterne”1945 og 2015
I ungdomsromanen Das Schicksal der Sterne fletter Daniel Höra to skjebner og to tidsepoker sammen: Med utgangspunkt i historiene til afghanske Adib og tyske Karl viser han parallellene mellom flyktningkatastrofen i 2015 og situasjonen i Tyskland våren 1945, da millioner tyskere var på flukt vestover, delvis for å komme unna russerne, men også fordi de ble fordrevet fra Schlesien.

Schlesien og Afghanistan
Våren 1945 var tenåringsgutten Karl på flukt vestover. Karl, som bodde i en liten by i Schlesien sammen med moren og søsteren sin, ble som mange andre fordrevet da krigen var over. I det sønderbombede Berlin var mottakelsen var alt annet enn hjertelig, det var hardt å bygge opp en ny eksistens – og bli akseptert. Den pensjonerte juristen er nå en gammel mann, men de vonde minnene har aldri helt sluppet taket.

70 år senere flykter 15 år gamle Adib sammen med moren sin og to brødre fra Afghanistan til Berlin etter at faren, som jobbet som tolk for tyskerne, ble drept av Taliban. Etter en lang og dramatisk flukt – fra Afghanistan over Iran, gjennom Tyrkia, Hellas, Ungarn, Østerrike og gjennom Tyskland –  kommer han, moren og lillebroren til slutt til Berlin, en flukt ikke mindre dramatisk enn Karls strabasiøse ferd tvers gjennom et ødelagt land rundt 70 år tidligere. 


 
Berlin 2015: Adib og Karl
Romanens hovedhandling utspiller seg i Berlin rundt 2015. Adib bor sammen med moren og broren i et nedslitt og trangt flyktningmottak mens de venter på at asylsøknaden skal behandles. Adib går på skolen og lærer raskt tysk, og det er ingenting han heller vil enn å bli en del av Tyskland, som han har hørt så mye om av faren sin. Men den flinke og oppvakte gutten blir ikke godtatt av klassekameratene. Det trangbodde asylmottaket, den usikre framtida og ikke minst de traumatiske minnene fra en farlig flukt er en tung bør for den unge gutten. Støtte finner han hos vaktmesteren på skolen og hos Marie, Karls unge niese.

I Berlin blir Adib og Karl, som nå er en gammel mann, kjent gjennom en dramatisk tilfeldighet. Da Karl, som sitter på en benk i parken og leser, plutselig bryter sammen og blir hentet av ambulansen, oppdager Adib at det ligger igjen ei bok på gresset. I boka finner han navn og adresse, og han tropper opp for å levere boka tilbake. Da Karl kommer til asylmottaket for å takke den ærlige finneren, oppdager de to at  de deler en felles lidenskap: interessen for stjernehimmelen. Et vennskap oppstår, og Karl, som gjenkjenner mye av seg selv i Adib, forsøker etter beste evne å hjelpe den unge gutten og familien hans.

Flukt og menneskeverd
Das Schicksal der Sterne er en påminnelse om at man ikke må mange generasjoner tilbake i tid siden det var millioner av mennesker på flukt i Europa. Også den gang møtte flyktningene på fordommer, motvilje og åpent fiendskap. Gjennom parallellene mellom skjebnene til Adib og Karl viser forfatteren hva flukt og forfølgelse gjør med mennesker, hvor dypt traumene går, hvor mye det koster å bevare verdigheten når alt man kjenner forsvinner – og at det å møte respekt, forståelse og få hjelp er helt grunnleggende for å klare å gjenvinne fotfestet.

Das Schicksal der Sterne er en spennende og engasjerende ungdomsbok, som tar leserne på alvor og som gjerne også kan leses av voksne. I tillegg til den aktuelle tematikken gir den innblikk i et stykke tysk historie.   

Les mer om ungdomsromaner med samme tema på Tyskbokhylle: Julya Rabinowich’ Dazwischen: Ich og Lotte Kinskofers Aufgeflogen.

Daniel Höra: Das Schicksal der Sterne (Bloomoon 2015)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen