Dienstag, 9. Januar 2018

Ny Marthaler! Jan Seghers kriminalroman ”Menschenfischer”Ny Marthaler!
Jan Seghers er definitivt en av mine favorittkrimforfattere. Den nye Marthaler skuffer ikke. Denne gangen koples en tjue år gammel cold case – mordet på 13 år gamle Tobias – til et nytt drap på to gutter fra romfolket. Og Marthaler får en ny kollega: Kizzy Winterstein fra politiet i Wiesbaden, halvt jøde, halvt rom, eksentrisk og rasende dyktig.

Cold case
Marthaler har noen feriedager til gode og har ingen planer. Da en tidligere kollega, Rudi Ferres, tar kontakt med ham og ber om hjelp, er han derfor ikke vanskelig å be. I Frankrike, hvor Ferres har slått seg ned som pensjonist, møter han sin gamle kollega, som er i ferd med å drikke seg ihjel. Men før Ferres gjør slutt på alt, ønsker han å gi Marthaler noen nye spor i en gammel cold case, en sak som har vært hans livs besettelse. I 1998 ble tenåringsgutten Tobias funnet drept og lemlestet i en fotgjengerundergang i Frankfurt. Trass i en storstilt etterforskning lykkes det politiet ikke å finne gjerningsmannen. I 2013 er saken fortsatt uløst. Med unntak av Ferres er det ingen lenger som virkelig tror at Tobias’ morder kommer til å bli funnet. Nå mener Ferres å ha funnet nye spor i saken. Menneskehandel
Da Marthaler kommer tilbake til Frankfurt, klar til å gjøre et siste forsøk på å løse Tobias-saken, skjer det et nytt bestialsk drap. To unge gutter, begge fra romfolket, blir funnet drept og lemlestet, likene er posisjonert på en måte som minner sterkt om Tobias. Etterforskerne får raskt mistanke om menneskehandel og organisert barneprostitusjon.

Marthaler ser raskt likhetene til den tjue år gamle drapsgåten, men møter lite forståelse hos sine kolleger, som mener han bør la den gamle saken ligge og heller bistå dem – helt til han får en ny kollega ved sin side, Kizzy Winterstein, som ikke bare er en dyktig etterforsker, men som også ser den menneskelige skjebnen bak de to døde guttene.

Historier fra virkeligheten
Som flere andre av Seghers romaner er også denne krimmen basert på en virkelig hendelse, mordet på 13 år gamle Tristan B. i Frankfurt. Saken er fortsatt, 20 år senere, uløst. „Seghers vermischt sehr geschickt den realen Fall und seine Details mit dem erdachten Fall. Ohne zu detailliert werden zu müssen, kann er so die Bilder in den Gehirnen der Leser entstehen lassen. Das ist spannend und bewegend - und nichts für schwache Nerven“, skriver Hamburger Abendblatt. Som historier fra virkeligheten kan man dessverre også karakterisere barneprostitusjon og menneskehandel – og offentlighetens manglende empati når ofrene tilhører romfolket. Jan Seghers nye krim er både aktuell, autentisk, engasjert samfunnsdebatt – og en pageturner.

 

Multimedia
Hør/se et intervju med forfatteren om arbeidet med Menschenfischer her. I ARDs mediatek kan man høre en 5-minutters presentasjon av kriminalromanen. Her kan man prøvelese starten på kriminalromanen.


Jan Seghers: Menschenfischer (Kindler 2017)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen