Montag, 30. Oktober 2017

Sophie + Paul = sant – eller Sophie + Moritz = sant? Andreas Jungwirths ungdomsbok ”Schwebezustand”Sophie, 14 år
Sophie er 14 år og bor sammen med moren i en høyblokk i Wien; faren er ukependler, og er mer borte enn hjemme. Fritida tilbringer hun helst sammen med venninnene sine Vanessa og Susa, men etter at Vanessa har fått kjæreste, er ikke forholdet mellom de ”Drei Prinzessinnen”, som venninnene kaller seg, det samme som før. Sophie, som savner det gamle venninnefellesskapet, lar seg overtale til å være med på en fest i et av Wiens mest fasjonable strøk. Der blir hun kjent med sønnen i huset, Moritz, som er 19 år og har egen bil, en Porsche som foreldrene har kjøpt til ham for å døyve sin dårlige samvittighet for at de ikke har tid til ham. Moritz tar Sophie med på en nattlig biltur, og Sophie får innblikk i en verden hun ikke ante eksisterte og som setter hverdagen hennes i en boligblokk i en av Wiens mest nedslitte bydeler i et kritisk lys. Moritz vil treffe henne igjen, og etter hvert utvikler det seg et forsiktig forhold mellom de to ungdommene. 

 
Moritz, 19 år
Da foreldrene til Sophie bestemmer seg for å gå fra hverandre, rakner Sophies hverdag stadig mer. Ingenting er mer som før: Vanessa vil ikke lenger være venninne med henne, foreldrene har mer enn nok med sine egne problemer, og skolehverdagen blir tung. Når hun sitter i Moritz’ bil og de suser avgårde, føler hun seg fri, og alle problemene både hjemme og på skolen synes å være langt vekk. Sophie føler seg smigret av at en eldre gutt interesserer seg for henne. Men trass i at det kribler i magen, så er det noe som skurrer, nemlig Moritz’ merkelige humørsvingninger. Og kan hun egentlig stole på det han forteller henne? 

Paul, 14 år
Vevd inn i historien om Sophie finner vi dagboka til Paul, en gutt på Sophies alder, som bor sammen med bestefaren sin i en sliten blokkleiligheten mens moren ligger alvorlig skadd på sykehus etter en bilulykke. Paul er redd for å miste moren sin, han føler seg usikker på hva som kommer til å skje med ham om moren ikke blir frisk igjen, og han mistrives i det nye nærmiljøet. Det eneste som hjelper, er dagboka han har fått av en lærer, som oppfordrer ham til å skrive ned hva han føler. Selv om Paul med en gang syns det høres ut som noe tull, finner han ut at det faktisk hjelper å ha noen å betro seg til – selv om det bare er papir. Etter hvert finner han også tonen med Alfred, en mann som bor i samme boligblokk og som synes å vite mye om bestefaren hans, uten at Paul klarer å finne ut hvorfor de to kjenner hverandre. Og så er det den pene jenta som han av og til møter i oppgangen, med brune krøller, røde jeans og med det vakreste ansikt han noen gang har sett – ”jenta i niende etasje”, som han kaller henne i dagboka. 


Den første forelskelsen
Schwebezustand er en fengslende ungdomsroman om det å bli voksen og om det å bli forelsket for første gang. Sophie føler seg tiltrukket av både Moritz og Paul, to gutter som knapt kunne være mer forskjellige. Hun må ta noen valg for å finne ut hvilke egenskaper som er de viktigste for henne. Med to hovedpersoner – ei jente og en gutt – gir romanen begge kjønn gode identifikasjonsfigurer. Konfliktene de opplever, er gjenkjennelige for unge lesere og gir mange muligheter til refleksjon og diskusjon. Hemmelighetene romanpersonene bærer på – for eksempel Moritz’ merkelige oppførsel og hans motstridende fortellinger – skaper spenning og driver handlingen framover.

Familiehemmeligheter
Boka gir oss innblikk i tre familier: Sophies familie som er i ferd med å gå i oppløsning fordi foreldrene for lang tid siden har gitt opp å kommunisere med hverandre, Moritz’ familie hvor penger dekker over mangel på tillit og kjærlighet – og Pauls familie, hvor bestefarens godt gjemte hemmelighet til slutt kommer for en dag og danner grunnlaget for åpenhet og fortrolighet. 

En Wien-roman
Schwebezustand  er også en Wien-roman hvor området rundt den nye hovedjernbanestasjonen, Wien Hauptbahnhof, danner bakgrunnen for mye av handlingen. Handlingen i boka tar oss med til både de mest slitne og de mest fasjonable strøkene i den østerrikske hovedstaden, og formidler et aktuelt og autentisk inntrykk av byen. 

 
 
Språklig krever boka, som er på 300 sider, gode leseferdigheter; men man kan – om man ønsker å bruke boka i undervisninga – velge ut korte utdrag, for eksempel fra Pauls dagbok. For tyskstudenter og tysklærere som ønsker å bli kjent med en spennende ungdomsbokforfatter og samtidig få aktualisert til Wien-bilde, er Schwebezustand perfekt.

Les mer om Andreas Jungwirth på Tyskbokhylle her. Besøk forfatterens hjemmeside.

Andreas Jungwirth: Schwebezustand (cbt-Verlag 2017)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen