Samstag, 21. Oktober 2017

Et slektstre og 100 år tysk historie: Birgit Weyhes grafiske roman "Im Himmel ist Jahrmarkt"


En av Tysklands fremste tegneserieskapere
Birgit Weyhe (født i 1969) er en av Tysklands fremste tegneserieskapere. Gjennom flere utstillinger har hun også profilert seg internasjonalt. Hennes grafiske romaner Im Himmel ist Jahrmarkt (2013) og Madgermanes (2016) regnes som noe av det mest nyskapende innenfor sjangeren grafiske romaner i det tyskspråklige området. Hennes visuelle uttrykk bærer preg av inspirasjon fra afrikansk kunst, interessen hennes for Afrika er biografisk betinget: Weyhe tilbrakte store deler av barndommen i Afrika.  Hun ble tildelt Deutscher Comicpreis for Madgermanes, som tar opp skjebnen til arbeidere som kom fra Mocambique til DDR for å jobbe der.

Et slurvete tegnet familietre
Som flere av Weyhes arbeid, er også Im Himmel ist Jahrmarkt delvis autobiografisk i den forstand at det er Weyhes familiehistorie som står i sentrum. Boka begynner med en kort rammefortelling: Da datteren Paula kommer hjem fra skolen og må lage et slektstre, oppdager moren at hun jammen ikke er helt stiv i sin egen slektshistorie. Og de gamle familiealbumene er heller ikke så mye å bli klok av, for her er det få mennesker hun vet hvem er. Men ved hjelp av moren sin over telefon klarer hun å få skissert ned et slektstre som datteren tar med til skolen neste dag. Læreren er imidlertid ikke helt fornøyd med det hun ser: Ikke bare er slektstreet slurvete tegnet, men det er også mange hvite flekker. Og dette danner bakgrunnen for bokas fire hoveddeler hvor Birgit Weyhe går fire skjebner i sin egen familie nærmere etter i sømmene: Farmoren Marianne (1907-1979), mormoren Herta (1913-2005), morfaren Edgar (1894-1976) og grandonkelen Carl Friedrich (1899-1982), som var broren til morfaren. 


Hundre år tysk historie
Gjennom disse fire skjebnene tar Weyhe oss med på en reise gjennom mer enn hundre år med tysk historie: medgang og motgang, to verdenskriger, revolusjon og Wirtschaftswunder, kvinnefrigjøring og studentopprør. Og vi opplever forelskelse og sjalusi, barnefødsler og dødsfall, svik og tilgivelse. Alt i Birgit Weyhes karakteristiske bildespråk, hvor tegningene forteller minst like mye av historien som teksten. Historiene er fragmentariske, for det er mye Weyhe ikke vet om sine forfedre og -mødre. Men hullene er vel så spennende som fakta, fordi de gir mulighet for refleksjon og fantasi.   

"Eine grandiose Familienbiografie, die zugleich auch die deutsche Geschichte der letzten 100 Jahre widerspiegelt," skrev Michael Brake i sin anmeldelse i avisa taz.

Min favoritthistorie er fortellingen om farmoren Marianne, som vokste opp i en besteborgerlig familie i München, og som tidlig rebellerte mot datidens forestillinger om hvordan unge piker skulle oppføre seg. Marianne valgte å gå sin egen vei, både ved å bli selvstendig næringsdrivende som hattesyerske og gjennom å være alenemor i en tid hvor det ble sett på som et nederlag. 


Birgit Weyhe i tyskundervisningen?
Im Himmel ist Jahrmarkt er en grafisk roman for voksne lesere. Selv om boka omfatter 250 sider, inneholder den relativt lite tekst, og det språklige nivået er greit, også for lesere som ikke er særlig vant til å lese tysk. Man kan enkelt finne utdrag som kan leses som selvstendige tekster, det er ikke nødvendig å bruke hele boka for at historien skal gi mening. Både temaene som tas opp og det visuelle uttrykket gjør at boka vil kunne brukes også i tyskundervisningen for eksempel på videregående skole.

Her kan man kaste et blikk inn i boka og få inntrykk av både illustrasjoner og tekst.

Besøk hjemmesiden til Birgit Weyhe. Der Spiegel har intervjuet Weyhe om bakgrunnen for Madgermanes; les intervjuet her.


Birgit Weyhe: Im Himmel ist Jahrmarkt (Avant-Verlag 2013)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen