Mittwoch, 20. September 2017

Sannheten om NSU? Wolfgang Schorlaus krim "Die schützende Hand"


En utbrent bobil i Eisenach
4. november 2011 brenner en bobil i den tyske byen Eisenach. Inne i den utbrente bilen finner man to døde kropper: Uwe Mundlos og Uwe Böhnhardt, som – sammen med Beate Zschäpe – skal ha utført en serie rasistiske drap i Tyskland mellom 2000 og 2006, i tillegg til flere andre forbrytelser. Dødsfallene i Eisenach markerer slutten på aktivitetene til den høyreradikale undergrunnsbevegelsen NSU (Nationalsozialistischer Untergrund). Rettssaken, som begynte i 2013, pågår fortsatt i München. Versjonen som kommer fram i media er at de to unge og tungt bevæpnede mennene, som var på flukt etter flere bankoverfall, fikk panikk da politiet nærmet seg og bestemte seg for å ta sitt eget liv. Mundlos skjøt først Böhnhardt, tente på bobilen og skjøt så seg selv. I ettertid har det ved gjentatte anledninger blitt rettet kritikk mot denne versjonen. Filmen Mitten in Deutschland: NSU (2016), tre deler samt en omfattende dokumentar, er ett av mange forsøk på å rulle opp saken. 

Den åttende kriminalromanen om Georg Dengler
Kriminalforfatteren Wolfgang Schorlau dukker med Die schützende Hand (2015), sin åttende bok om privatetterforskeren Georg Dengler i Stuttgart, ned i den omfattende og kompliserte NSU-historien. Dengler får en dag tilsendt en mobiltelefon og en tykk bunke kontanter. Fordi han er i akutt pengenød, tar han mot pengene – og dermed også saken: Den anonyme oppdragsgiveren vil at han skal finne ut hvem som skjøt Uwe Mundlos og Uwe Böhnhardt. Med Denglers første svar – de to begikk selvmord på flukt fra politiet – er oppdragsgiveren ikke fornøyd. Etter hvert som etterforskeren begynner å trenge inn i historien, ikke minst gjennom å finlese gamle rapporter og studere bildene fra åstedet, begynner han å tvile på at den versjonen som helt siden 2011 har versert i media er riktig. Og Schorlau tar med leseren inn i det omfattende, spennende og skremmende kapitlet tysk samtidshistorie, et kapittel som fortsatt ikke er avsluttet. 


Fakta + fiksjon = sant?
Wolfgang Schorlau er, etter min mening, en av Tysklands mest interessante kriminalforfattere. Privatetterforskeren Georg Dengler kan sjelden vise til en spektakulær oppklaring. Heller enn å sette fast en enkelt gjerningsmann avdekker Dengler samfunnsmessige og politiske misforhold, og den fliken av sannheten som avsløres, er mer enn skremmende. Sakene til Dengler bygger alltid på omfattende research, og i Die schützende Hand kombinerer forfatteren dokumentasjon (sågar med fotnoter og kildehenvisninger) med fiktiv rekonstruksjon. Schorlau påstår ikke at hans versjon – eller Denglers etterforskning – nødvendigvis er den eneste rette, men han sår gjennom sitt arbeid betydelig tvil ved den offisielle versjonen og setter et svært kritisk søkelys på blant annet politiets arbeid.

Schorlaus åttende kriminalroman om privatetterforskeren Georg Dengler er et must for alle Schorlau-fans. Og det er en bok som er uhyre spennende for alle som er interessert i å trenge lenger inn i historien bak NSU og deres ugjerninger samt hemmelige maktspill i vår egen samtid. 

Les mer om Wolfgang Schorlau på Tyskbokhylle. Besøk gjerne også forfatterens hjemmeside.Fra filmen "Mitten in Deutschland: NSU"
 
Vil man vite mer om NSU, anbefales den fyldige oversikten på nettstedet til Spiegel og filmen Mitten in Deutschland: NSU.

Wolfgang Schorlau: Die schützende Hand (Kiepenheuer & Witsch 2015)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen