Sonntag, 20. August 2017

Liv, død og kjærlighet: Den tyske fjernsynsserien "Charité"


Vi skriver året 1888. Foran porten til Berlins allerede den gang kjente sykehus Charité bryter en ung kvinne sammen med store smerter og ber om hjelp. Vakten avviser henne, men en lege som mistenker akutt blindtarmbetennelse, tar henne med til sin kollega, som opererer henne foran medisinstudentene. Ida Lenze, som den unge kvinnen heter, kan ikke betale for operasjonen, og må derfor jobbe som ubetalt pleier på Charité for på den måten å innfri sin gjeld. Det viser seg raskt at Ida ikke bare er en dyktig sykepleier, men at hun også har interesse og talent for medisin. Og drømmen om å en gang kunne bli lege er til stede. Det er bare to problem: Det eneste stedet kvinner får lov til å studere medisin, er i Zürich. Det andre problemet er at hun er lutfattig.


Rundt unge Ida utfolder seg sykehusmiljøet seg: Unge mannlige studenter som er vel så mye interessert i politikk som medisin og som gløder av patriotisme, de kvinnelige sykepleierne som ledes av diakonissen Schwester Martha, som mener at bønn og Gudstro er den beste medisin, og naturligvis hele legekorpset: Robert Koch, som senere utviklet tuberkulin og som fikk Nobelprisen i medisin i 1905, Emil Behring som tok opp kampen mot difteri og tetanus, Paul Ehrlich som fikk Nobelprisen i medisin i 1905 og som var den første som fant et middel mot syfilis. 

Fiktive Ida Lenze blant Charités berømte leger. Bilde: ARDs temaside
  
Charité gir et innblikk i livet på det store sykehuset: sykdommer, fattigdom, mangel på likestilling, politiske konflikter, medisinens rivende utvikling – og i tillegg både vennskap og svik, kjærlighet og avskjed. Jovisst er det lett å finne klisjeer i serien, men det er inderlig lett å la seg rive med av den spennende historien og leve seg inn i et stykke Berlin anno 1888.

Charité består av 6 episoder à 45 minutter, ytterligere episoder er under planlegging.

ARD har lagd en omfattende temaside til serien, som fins på DVD og Blu-ray.

Charité (D 2017)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen