Donnerstag, 10. August 2017

Et lykketreff av en bok: Tamara Bachs ungdomsroman "Vierzehn"


En forfatter som tar leserne sine på alvor
Tamara Bach (født i 1976) fikk den prestisjetunge Deutscher Jugendliteraturpreis allerede for debutromanen Marsmädchen (boka kom ut i 2003, prisen ble tildelt i 2004), regnes som en av Tysklands beste ungdomsbokforfattere. Bach jobber også med fjernsyn og teater for unge mennesker. Forlaget definerer hennes primær målgruppe mellom 12 og 16 år, men fordi Bach er en forfatter som tar leserne sine svært på alvor og ikke på noen måte serverer enkle løsninger, fungerer tekstene også godt for eldre lesere. Uvanlige fortellergrep, uten å bruke et komplisert språk, gjør at bøkene hennes fengsler et aldersmessig bredt publikum.

Torsdag 24. august arrangerer Høgskolen i Østfold, i samarbeid med Goethe Institut Norge, et forfattermøte med Tamara Bach. Arrangementet finner sted i høgskolens bibliotek (B.R.A.-veien 4, 1757 Halden) kl. 18.30. Gratis adgang. Alle er velkomne!

"Vorgestern bist du geküsst worden"
Ungdomsboka Vierzehn beskriver en dag i livet til fjortenårige Beh, fra hun våkner om morgenen til hun legger seg om kvelden. Det er ikke hvilken som helst dag, men den første dagen i det nye skoleåret. Og fordi Beh har vært lenge syk, er det å komme tilbake til skolen og til klassekameratene annerledes enn det pleier å være etter en ferie. Hun har blant annet gått glipp av en klassetur til Polen og merker avstanden til de gamle venninnene. Samtidig bærer Beh på en hemmelighet: I forgårs fikk hun sitt første kyss. Og i dag ligger det et postkort og venter på henne, med en setning som leserne aldri får vite, men som følger Beh som en varm glede gjennom hele dagen.

  
Skole, tur med hunden og en vaniljeis på veien hjem
Skole, gå tur med naboens hund, en tur på friluftsbadet og en vaniljeis på veien hjem. Slik oppsummerer Beh dagen for moren sin om kvelden. Og det er sant. Samtidig har det skjedd så mye, mye mer denne mandagen. For på denne ganske vanlige dagen i en fjortenårings liv har det likevel skjedd noe helt spesielt: Hun oppsøker, mens hun er ute og går tur med hunden, uten forvarsel faren, som nylig har flyttet hjemmefra og inn i en ny leilighet, og får vite at han er i ferd med å stifte ny familie. Samtidig møter hun på veien hjem Anton, gutten som har sendt henne et postkort en hemmelig setning og som har kysset henne enda en gang, denne gangen med smaken av vaniljeis. Den vanlige dagen er altså likevel ikke så vanlig, men ble dagen hvor Beh må ta avskjed med et stykke av barndommen og samtidig tar et av de første skrittene inn i voksenverdenen.

Enkelt språk, men spennende fortellergrep
I motsetning til mange barne- og ungdomsbøker har Vierzehn ingen jeg-forteller, men er fortalt i du-form. Gjennom det uvanlige fortellergrepet skapes en helt spesiell nærhet til hovedpersonen, samtidig som forfatteren antyder en observerende holdning hos henne. Beh studerer ikke bare omverdenen, men også seg selv, som om hun skulle se alt og alle gjennom en fotolinse og holde fast det som skjer, nært, men likevel med et filter. Dette fortellergrepet forsterkes gjennom et fotoprosjekt som kunstlæreren setter i gang med elevene: De får i oppdrag å fotografere ensomme og forlatte steder.

Tamara Bach bruker også et annet fortellergrep, nemlig såkalte Leerstellen. En Leerstelle er den hemmelighetsfulle setningen på postkortet fra Anton. Andre eksempler er at vi som lesere må vente lenge før vi får vite hva slags sykdom hovedpersonen har hatt, også det egentlige fornavnet hennes – Beatrice Emilia – kommer først mot slutten av boka. Gjennom slike Leerstellen skaper forfatteren spenning og utfordrer oss til å skrive handlingen videre i hodet eller fundere over ulike scenarier.

Tamara Bach benytter et enkelt språk, korte setninger, og boka omfatter rundt 100 sider. Utdrag vil kunne brukes i tyskundervisningen, og boka som helhet egner seg godt for lesere som fortsatt syns det er tungt å lese lange og kompliserte tyske bøker. En fin start på tyskstudiet for eksempel. 

Bilde: https://www.goethe.de/ins/us/en/kul/mag/20986073.html
  
Et lykketreff av en bok
Vierzehn er noe som uvanlig som en på den ene siden enkel og kort tekst for unge lesere, på den andre siden en tekst som utfordrer oss gjennom en uvanlig fortellerfiksjon og Leerstellen. Og et lykketreff av en bok om noe så spesielt som en vanlig helt uvanlig dag.

"Das Jugendbuch Vierzehn von Tamara Bach ist ein solches Glück. Die gerade einmal gut hundert Seiten der Geschichte umfassen einen einzigen Tag, und sie erfassen dabei doch so viel mehr, als an diesem ersten Schultag nach den Sommerferien im Leben des vierzehn Jahre alten Mädchens geschieht", står det i omtalen i Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nominert til Deutscher Jugendliteraturpreis 2017
Vierzehn er nominert til Deutscher Jugendliteraturpreis 2017, som deles ut 13. oktober i forbindelse med Frankfurter Buchmesse. "Selten hat ein Roman die Sorgen, Nöte und Hoffnungen des Jungseins treffender in einen literarischen Ton übersetzt als Tamara Bachs Vierzehn", heter det i jurybegrunnelsen.

Her kan man lese et intervju med Tamara Bach, ført av Goethe Institut i Washington D.C.

Tamara Bach: Vierzehn (Carlsen 2016)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen