Donnerstag, 11. Mai 2017

Med kabriolet til Sicilia. Bodo Kirchhoffs "Widerfahrnis"


Forlegger Reither, pensjonert
Forleggeren Julius Reither har solgt det lille forlaget sitt, pensjonert seg og flyttet på landet til et boligkompleks med vakker utsikt og minimal kontakt med de andre beboerne. Hverdagen hans består av spaserturer, bøker, gode viner og sigaretter. Han synes å leve i sin egen verden, hvor det meste er forutsigbart, kanskje litt kjedelig; Reither, som har passert seksti, har kommet til et punkt i livet hvor han ikke forventer at det skal skje noe mer spennende enn at han kanskje oppdager en ny og god vin.

Leonie Palm, tidligere hattemakerske
Men en kveld skjer det likevel noe uventede. På dørstokken hans står en av de kvinnelige naboene, Leonie Palm ­– noen år yngre enn Reither, kledd i sommerkjole og sandaler, selv om det ute fortsatt ligger snø – , og lurer på om han vil delta i lesesirkelen hennes. Han inviterer henne inn, helt stikk i strid med hva han pleier å gjøre – og det som skulle bli en kort samtale om lesesirkelen blir mer. For plutselig spør Leonie Palm, pensjonert hattemakerske, om de ikke skulle ta en kjøretur med hennes gamle 3er-BMW-Cabrio for å se på soloppgangen? Reither, som var innstilt på en fredelig kveld med bok, vin og sigaretter, sier til sin store overraskelse ja. Med hjelp av to kvinnene som er resepsjonister i det elegante, men anonyme boligkomplekset børster Leonie Palm og Reither snø av kabrioleten og får til slutt bilen i gang. Men å sitte flere timer i en kald bil og vente på soloppgangen ved bredden av en mørk innsjø i Tirol er ikke særlig fristende. Derfor blir de enige om kjøre litt lenger. Og litt lenger. Dermed er en litterær roadmovie i gang: et par dager, noen vinflasker og enorme mengder med sigaretter senere er de to på Sicilia. 


En roadmovie fra Tirol til Sicilia
Mellom Leonie Palm og Reither utspinner det seg en forsiktig kjærlighetshistorie. Den forsiktige gnisten på Reithers dørstokk når sitt høydepunkt en natt i Catania. Men kjærlighetshistorien er bare en flik av det som skjer underveis. Allerede da de kjører over Brennerpasset, legger de merke til mørke grupper av flyktninger som står og venter på å komme videre. Og mens Leonie Palms gamble kabriolet tar dem nedover den italienske kysten, møter de flere ganger mennesker på flukt. Da de kommer til Catania på Sicilia, treffer de på ei jente i rød kjole som tigger dem om penger. Hun snakker verken engelsk eller italiensk, er mørkhudet og ser ut til å være alene i verden. Leonie Palm og Reither bestemmer seg for å hjelpe jenta, ikke bare ved å gi henne penger, men de kjøper nye klær til henne og ønsker å ta henne med seg videre på turen, først til Taormina, senere tilbake til Tirol. Hos Leonie, som har mistet datteren sin, vekker den ukjente jenta sterke følelser. Også hos Reither rører det fattigslige og ensomme barnet noe som han lenge har begravd inne i seg. Jo, Leonie og Reither hjelper jenta i den røde kjolen, men samtidig forsøker de også å lege noe hos seg selv. Og dermed tar det som begynte som en romantisk roadmovie en uventet vending, helt i tråd med undertittelen "novelle".

En novelle som bør nytes langsomt
Kirchhoffs smale roman er et språklig mesterverk, en tekst som bør leses langsomt, med dialoger hvor de to hovedpersonene forsiktig taster seg nærmere hverandre og nærmere seg selv. Handlingen synes å balansere på kanten mellom drøm og virkelighet; og en innledende konjunktiv, "hätte", antyder forsiktig at kanskje, men bare kanskje, er Reithers tur med Leonie Palm til Sicilia bare en drøm i en aldrende og ensom forleggers hode? Men sikker kan man ikke være. Og det er akkurat slik god litteratur skal være.

"Große Literatur"
Bodo Kirchhoffs Widerfahrnis er "große Literatur" – "Widerfahrnis, das ist unter anderem eine dezent und rührend erzählte Altersliebesgeschichte, die zu Beginn melancholisch daherkommt, sich dann aber zu einem temporeichen Roadmovie voller ironischer Wendungen entwickelt", skriver Christoph Schröder i sin omtale i Die Zeit. Boka innbrakte forfatteren den prestisjetunge Deutscher Buchpreis i 2016.

Bodo Kirchhoff: Widerfahrnis (Frankfurter Verlagsanstalt 2016)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen