Montag, 22. Mai 2017

Anna Göldin: Eveline Haslers historiske roman om "heksen" Anna Göldin


 
En tjenestejentes skjebne
I 1734 blir Anna Göldi (familienavnet er Göldi, Göldin er den kvinnelige formen) født i en fattig familie i Sveits. Foreldrene har ikke råd til å brødfø så mange barn, så Anna måt tidlig ut og tjente til livets opphold som tjenestepike. Som så mange tjenestejenter blir hun utnyttet seksuelt av menn i familien hun tjener hos, og flere utenomekteskapelige svangerskap gjør at hun stadig vekk må bytte arbeid. Til slutt kommer hun til familien Tschudi i Glarus. Familien har flere barn, og særlig datteren Anne-Miggeli knytter seg til Anna. Men snart oppstår det konflikter: Herren i huset kaster sine øyne på den vakre tjenestejenta, og Anne-Miggeli blir mer og mer krevende. En dag finner datteren i huset en nål i maten, og neste dag nok en nål. Mistanken faller på Anna, og snart må Anna forlate familien Tschudi. 

  
På flukt
Anna forsøker å overleve ved å ta strøjobber rundt omkring, men snart er hun på flukt. Etter at Anna forlot familien Tschudi, er Anne-Miggeli blitt syk. Hun har kramper, kan ikke lenger verken stå eller gå, og hver eneste dag kaster hun opp nåler. Den merkelige sykdommen legges Anna til last: Anna har – som hevn for at hun ble sagt opp – forhekset barnet. Og straffen for hekseri er på denne tiden fortsatt døden, til tross for at opplysningstidens tankegods er på frammarsj. 
   
Europas siste heks
Til slutt blir Anna funnet og ført tilbake til Glarus, hvor hun blir stengt inne. Gang på gang blir hun torturert for å tilstå. Selv om hun tilstår etter gjentatt mishandling, blir hun likevel dømt til døden. 13. juni 1782 blir hun halshugd.

Anna Göldin er den siste kvinnen som offisielt blir henrettet som heks i Sveits. Også i hennes samtidig protesterer mange mot straffen, som blir kalt et justismord.

Quelle

Et kvinneportrett
Forfatteren Eveline Hasler, født i 1933 i nettopp kantonen Glarus, har skrevet en bok på bakgrunn av historiske dokumenter om en av de siste kvinnene som blir henrettet som heks i Europa. Hasler tegner en motsetningsfull kvinneskikkelse, en kvinne som er vitebegjærlig, som lengter etter tilhørighet og kjærlighet, men som også er sterk, steil og evner å stå på sitt. Portrettet av Anna Göldin viser en kvinneskjebne på slutten av 1700-tallet: umyndig, fattig, utlevert og uten mulighet til å forsvare seg mot menn og de som sitter med makten. Anna Göldins skjebne viser kvinneundertrykkelsen i sin aller verste konsekvens.  

Roman, film, museum og minnesmerke
Eveline Haslers roman kom ut for første gang i 1982. I 1991 lagde Gertrud Pinkus en film med samme tittel. I 2007 åpnet et Anna-Göldi-museum dørene i Sveits, og 2014 ble det satt opp et minnesmerke for henne i Glarus. Først i 2008 ble Anna Göldin offisielt rehabilitert i Sveits.

Eveline Hasler: Anna Göldin, letzte Hexe (dtv 2007)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen