Montag, 9. Januar 2017

Når noen tar kontroll over livet ditt. Thomas Feibels ungdomsbok "Ich weiß alles über dich"


223. Nachricht von anonym: neuer lover? not not not nice
Bestevenninnene Nina og Paula er på en fest. Mens Paula er i storform og klar til å slå ut håret, er Nina nedtrykt. For noen måneder siden gjorde hun det slutt med kjæresten Limo, og etter det har han plaget henne med uønskede telefonsamtaler, drøssevis av sms'er og gjennom å følge etter henne. Eks-kjæresten viste seg å bli en stalker. Politiet kunne ikke hjelpe henne fordi hun ikke kunne bevise at det var Limo som stod bak, og hennes eneste støtte var en frivillig hjelpetjeneste på nettet. Denne kvelden er første gang på lang tid hun er ute, og hun føler seg redd og usikker. Men på festen møter hun Ben, og noen timer klarer hun å legge redselen til side. Helt til hun plutselig ser Limo i folkemengden – og oppdager at sykkelen hennes har blitt ødelagt. Marerittet er i gang på nytt.


1539. Nachricht von anonym: du + ich. forever. DAS wäre echt nice
Vennskapet med Ben, som kanskje er mer enn et vennskap, blir en stor støtte for Nina når hverdagen hennes igjen blir ødelagt av en utrettelig stalker. På mobilen strømmer det inn anonyme, ondsinnede meldinger. Noen hacker kontoen hennes på et nettsted og legger ut avslørende bilder. Noen bestiller varer i hennes navn, fanger opp posten hennes og sender mailer som ser ut som om de er fra henne. Noen invaderer intimsfæren og tar systematisk kontrollen over hele hennes liv, helt til det punktet hvor det foreligger en politianmeldelse mot Nina. Fortvilet forsøker hun å konfrontere Limo, men han blånekter. Etter hvert vender også bestevennen Paula seg bort fra henne, og den eneste som tror på henne og som lover å hjelpe er Ben.

2012. Nachricht von anonym: dein neuer bh ist saugeil. passt zum slip. echt nice
Ich weiss alles über dich (120 sider) er en spennende og actionfylt ungdomsbok om et aktuelt tema. Elever i videregående skole vil kunne identifisere seg med personene, som er på deres alder, og med temaet, som blir behandlet på en voksen måte. Thomas Feibel tar leserne sine på alvor. Samtidig holdes spenningen oppe nær sagt fram til siste side, noe som gjør at lesemotivasjonen ikke daler. Boka inneholder mye dialog, har korte avsnitt og kapitler, og er skrevet i et enkelt og hverdagsnært språk. Det er mulig å kutte ut enkelte kapitler om man ønsker å redusere tekstomfanget. Forlaget tilbyr også undervisningsmaterialer. Boka er rimelig (5 Euro), noe som er en fordel dersom man skal bruke den i tyskundervisningen.

Les mer om boka på forlagets nettsider. Les mer om nettmobbing i ungdomsbøker på Tyskbokhylle.

Thomas Feibel: Ich weiß alles über dich (Carlsen 2016)

Kommentare:

  1. Et skremmende og aktuelt tema! Jeg kan ikke huske at vi leste ei eneste bok i tyskundervisningen da jeg gikk på videregående. Det kunne vi sikkert lært mye av, særlig hvis læreren valgte lesestoff som var aktuelt for oss. Flott at du deler anbefalinger til tysklærere.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ja, det er dessverre et svært aktuelt tema, som jeg syns denne boka behandler på en spennende måte – det er ei bok som også "voksne" kan ha stort utbytte av å lese, trur jeg. Boka er helt ny, og jeg håper at det etter hvert blir noen tysklærere som prøver den ut i sin egen undervisning. Takk for hyggelig tilbakemelding!

      Löschen