Freitag, 9. Dezember 2016

Ett minutts stillhet. Siegfried Lenz' "Schweigeminute" har blitt film


Et evigvarende minutt
I 2008 skrev Siegfried Lenz novellen Schweigeminute. Rammefortellingen er enkel: den 18 år gamle skoleeleven Christian befinner seg i skolens aula hvor det er en minnemarkering over engelsklæreren Stella Petersen, som har dødd etter en båtulykke. Mens skolens rektor oppfordrer elevene og lærerne til ett minutts stillhet, gjenopplever Christian sitt hemmelige kjærlighetsforhold til Stella. Gjennom Christians minner får leserne innblikk i relasjon mellom lærer og elev: det første møtet, en båttur hvor de to ble overrasket av uvær og søkte skjul på en liten ubebodd øy hvor de for første gang hadde sex, senere møter, Christians kvaler i klasserommet når læreren behandlet ham strengere enn de andre elevene og ikke minst den unge guttens inderlige ønske om en framtid sammen med den kvinnen han har forelsket seg så bunnløst i.

http://www.moviepilot.de/movies/schweigeminute--2/images

Stella og steinfiskerens sønn
Nå har Lenz' Schweigeminute blitt fjernsynsfilm (ZDF), en tysk-dansk samproduksjon, i Thorsten Schmidts regi. Filmen viser oss et lite tettsted langs Ostseeküste hvor familien Petersen livnærer seg som såkalte Steinfischer. Stella (Julia Koschitz), som har bodd en periode i London, er et eksotisk innslag i det ellers trauste og konservative miljøet. Og den unge lærerinnen, som gjerne kler seg i miniskjørt og shorts, fascinerer hele den voksne mannlige befolkningen og utfordrer gjennom sitt utseende og sine holdninger forestillinger om hvordan kvinner skal være. Med sine moderne metoder, som blant annet innebærer å snakke engelsk i engelsktimene, vinner hun raskt elevenes respekt, men gjennom det ubetenksomme forholdet til en av elevene, Christian (Jonas Nay, kjent for norske seere blant annet fra fjernsynsserien Deutschland -83) setter hun samtidig sin egen autoritet på prøve.


http://www.moviepilot.de/movies/schweigeminute--2/images

Brytninger
Filmen gir et godt tidsbilde av den nordtyske provinsen på tidlig 60-tall, og viser brytningene mellom tradisjon og modernisering. Men filmens dirrende kjerne er forholdet mellom Christian og Stella, som varer en vakker sommer hvor de begge forsøker å stoppe tiden, ikke minst i sitt tilfluktssted på den mennesketomme lille øya utenfor kysten. Mens Stella skjønner at forholdet ikke kan vare og gjentatte ganger forsøker å dytte Christian bort, blir Stella Christians ledestjerne, skjebne og objekt for alle hans lengsler. Minnene om forholdet er gjennomsyret av begges kjærlighet til havet, som veves sammen med gamle legender og sagn, frampek og symbolikk, og som kjennetegner alle de vakre bildene i filmen.

http://www.moviepilot.de/movies/schweigeminute--2/images

Kjærlighetens utopi
På sensommeren reiser Stella på en båttur med gjester fra England. Christian blir sjalu igjen på land. Rett før seilbåten skal legge til land, skjer en ulykke og Stella blir kastet over bord. Hun dør kort tid etter av skadene. Christian er vitne til ulykken, men klarer ikke å redde henne. I løpet av det ene minutts stillhet i skolens aula, mens han gjenopplever det korte forholdet mellom dem, skjærer bildene av Stella som blir slått over bord seg gang på gang inn i minnene. Dermed vet vi fra første stund at historien ender på dramatisk vis – likevel lar vi oss mer enn gjerne dra inn i den skjøre, vakre, vonde kjærlighetshistorien, som er over nesten før den har begynt, og som etterlater en forestilling om en utopi: en kvinne, en mann, havet og en hvit strand på en forblåst kyst. Se traileren, og besøk filmens nettsted.

Les mer om Siegfried Lenz på Tyskbokhylle.

Schweigeminute (D, DK 2016)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen