Sonntag, 20. November 2016

Politikk ruster, kjærlighet ruster ikke. Filmen "Das Wochenende"


Helg på landet
Jens Kessler (Sebastian Koch), et tidligere medlem av Rote Armee Fraktion (RAF) blir løslatt etter 18 år i fengsel. Søsteren Tina (Barbara Auer) henter ham fra fengselet, og de kjører til hennes landsted for å tilbringe Jens' første helg i frihet i fredelige omgivelser. Uten å spørre har Tina invitert "alte Weggefährten", som hun uttrykker det, for å feire at Jens nå er fri. Jens er skeptisk og har liten lyst til å møte noen som helst, men føler at han ikke har noe reelt valg og føyer seg etter søsteren.


Rote Armee Fraktion kaster lange skytter
En etter en kommer de gamle vennene fram til Tinas landsted, en gammel og delvis forfallen herskapelig villa et eller annet sted utenfor Berlin. Langsomt går det opp for tilskueren at det ikke er snakk om ukompliserte vennskap som binder disse menneskene sammen. Inga (Katja Riemann), som kommer sammen med sin mann Ulrich (Tobias Moretti), hadde et forhold til Jens Kessler da han ble fengslet. Også Henner (Sylvester Groth) og Jens har kjent hverandre lenge: De var begge tilknyttet RAF. Mens Henner hoppet av og senere har livnært som forfatter ved å fortelle om sine opplevelser, valgte Jens å gå veien konsekvent videre, en vei som innebar både voldsbruk og drap og som resulterte i 18 år i fengsel.

Politikk og gammel kjærlighet
Konfliktnivået stiger nærmest fra time til time. Jens, som fortsatt står fast på sitt ideologiske ståsted og som forsvarer de valg han en gang tok, har ett ønske: Han vil vite hvem som i sin tid ringte politiet og fortalte hvor han oppholdt seg. "Wer hat uns verraten?", er spørsmålet han gang på gang stiller både Henner og Inga. Samtidig er de følelsesmessige spenningene mellom Jens, Inga og Ulrich påtakelige. Og da både datteren til Inga og Ulrich, Doro, dukker uventet opp – sammen med sin halvbror, Gregor, sønnen til Inga og Jens, blir helgen på landstedet alt annet enn fredelig. Den politiske diskusjonen overskygges snart av et komplekst familiedrama.


Katja Riemann, Sebstian Koch, Tobias Moretti og Sylvester Groth
Historien er basert på Bernhard Schlinks fortelling Das Wochenende (2008). Regissør Nina Grosse har tonet ned den politiske konflikten – noe som mange anmeldere kritiserte – og isteden lagt hovedvekten på de emosjonelle dilemmaene personene står overfor. Og det er her filmens spenning ligger, ikke minst i skikkelsen Inga som trekkes mellom fortid og nåtid, – og som til slutt stiller seg spørsmålet om hun i det hele tatt har tatt noen valg i livet, eller om alt bare har vært et resultat av andres krav og ønsker. 
"Jens Kessler ist keine besonders spannende Figur, aber Inga ist es: die einzig wirklich rätselhafte Person im ganzen Kreis, die erst im Lauf des Films zu sich selbst zu finden scheint, während alle anderen im Stillstand verharren. Katja Riemann spielt diese Frau wie eine unruhige Katze, die alle Unannehmlichkeiten zu umschleichen versucht und trotzdem immer bereit zum Angriff ist. Es ist, als ob etwas in ihr brodelt, und man weiß nie, ob sie das Ventil zu öffnen oder für immer zu verschließen versucht", skrev Daniel Sander i sin omtale i Der Spiegel da filmen hadde kinopremiere.
Katja Riemann, Sebstian Koch, Tobias Moretti og Sylvester Groth – fire gode grunner for å se  filmen.

Les mer om RAF på Tyskbokhylle: Den siste RAF-fangen i Tyskland løslatt, Natürlich kann geschossen werden, I skyggen av Baader-Meinhof.

 
Das Wochenende (D 2013)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen