Mittwoch, 30. November 2016

Lotte redder jula: Dagmar Geislers "Das Weihnachtswunder von Schneeberg""Es weihnachtet sehr" – også i den lille byen Schneeberg. Snøen laver ned, og Lotte gleder seg til jul. Hun savner riktignok venninnen Fritzi, som har flyttet, og sender henne daglige mailer for å fortelle hva som skjer i hjembyen, men likevel er det mye spennende å se fram til: lære åttetall på skøyter, leke i snøen og ikke minst julaften, som hun skal feire sammen med lillebror, storebror og moren. I år skal jula bli perfekt, tenker Lotte, som allerede har julegaveideene klare da hun griper fatt i sparegrisen for å slakte den til jul. Men sparegrisen viser seg å være helt tom. Mistanken retter seg mot storebror Felix, som bedyrer sin uskyld. Og da etter hvert den ene etter den andre i Schneeberg går til politiet for å melde at alle kontantene de oppbevarte hjemme er borte, begynner en snikende uhygge å spre seg i den lille byen.

Mens Schneeberg'erne skuler på naboen og hverandre, laver snøen fortsatt ned. En fargeglad VW-buss kravler seg møysommelig opp bakkene til Schneeberg, helt til den kjører seg fast i ei snøfonn – og bak dem raser et tre over veien. Ut kravler sjåføren Nick og hunden Ruppi, som innstiller seg på at de ikke kommer videre før over jul.

  
Da Nick og Ruppi leter etter et sted å bo i Schneeberg, møter de en by som riktignok er malerisk nedsnødd, men istedenfor julestemning er folk sure, sinte og redde. For det har vist seg ikke bare er alle kontantene forsvunnet, men også alle bankkonti tomme. Og det er ikke bare Schneeberg som er tom for penger, men hele landet. Dette er langt mer alvorlig enn en innbruddstyv, og regjeringen sitter i daglige møter for å finne løsninger på den uforklarlige. Rett før jul har alle pengene forsvunnet. Hvordan skal man da klare å få stelt i stand til jul? Kjøpe gaver? Julemiddag? Bake julekaker? Få tak i juletre? Lage julemarked?

Lotte og vennene hennes, som har gledet seg til jul i flere måneder, er fortvilet, men nekter å gi opp. Da Lotte får en idé av bestemoren sin, som forteller henne om naturalhusholdning og byttehandel i gamle dager, stikker barna hodene sammen og begynner å planlegge hvordan det likevel kan bli jul i Schneeberg. "Stück für Stück zeichnet Dagmar Geisler nach, wie die Ausnahmesituation und die Tatkraft der Kinder die Einwohner in Schneeberg langsam verändert; wie die Menschen aufeinander zugehen, Kompromisse schließen und alte Feindschaften begraben. Gleichgesinnte finden zueinander und treiben eigene Projekte an, die ihnen am Herzen liegen. Nicht nur Freundschaften entstehen so erst nach vielen Jahren des Nebeneinanderherlebens, auch Liebesbeziehungen", skriver Stefanie Eckmann-Schmechta i sin anmeldelse for kinderbuch-couch.de.

Dagmar Geislers Das Weihnachtswunder von Schneeberg er en spennende julefortelling hvor forfatteren setter søkelyset på hvordan jula har blitt stadig mer kommersiell. "Das Gedankenexperiment, das Geisler hier anschlägt, ist zudem ein wunderbares Beispiel, das Weihnachten einen tieferen Sinn hat, als ausschließlich Geld auszugeben und die Geschäfte leer zu kaufen: Gemeinschaftliches Miteinander, Aufeinanderzugehen und freundschaftlicher Umgang miteinander machen Weihnachten zu einem wahren Fest der Nächstenliebe – jenseits von Kommerz und Konsum", skriver Sabine Planka i sin omtale på kinderundjugendmedien.de. Boka, fargerikt, humoristisk og nostalgisk illustrert av forfatteren selv, oser av julestemning.

Les mer om Dagmar GeislerTyskbokhylle. Les også om andre advents- og førjulsbøker.

Dagmar Geisler: Das Weihnachtswunder von Schneeberg (dtv junior 2013)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen