Montag, 24. Oktober 2016

Ernst Lossa, 13 år: "Nebel im August"


Ernst Lossa, 13 år
I 1942 kommer trettenåringen Ernst Lossa til en institusjon for barn med fysiske og psykiske lidelser. Ernst er frisk og oppvakt, men han og faren hans er såkalte Jenische, altså omreisende, og dermed hører han til en uønsket minoriteten i det nasjonalsosialistiske Tyskland. Faren vil gjerne hente sønnen sin ut fra institusjonen, men fordi han som omreisende ikke har de nødvendige papirene, må gutten bli. Selv om Ernst savner faren og drømmer om at de to sammen skal reise til Amerika, slår han seg mer eller mindre til ro, får noen venner og begynner å hjelpe til, blant annet med å mate og leke med de yngre barna. 

Filmen viser hverdagen på institusjonen: sovesaler, arbeid ute på jordene, fattigslige måltider ved lange trebord, vennskap og krangling, lengsel og savn – og den lille kirkegården med enkle kors på utsiden av muren. 


Barna ser gang på gang bussene komme og hente noen av de andre ved hjemme, og de som må bli med bussene, kommer aldri mer tilbake. Men en dag kommer nye instruksjoner fra Berlin, og man begynner å se etter nye og mer effektive måter å kvitte seg med de uønskede pasientene på. Det skal finnes lokale løsninger, er ordren fra Berlin. Og staben styrkes med den unge sykepleieren søster Edith Kiefer.

Bringebærsaft
Selv om Ernst ikke er noe glad i å lese og skrive, er han ansvarsbevisst og modig. Og han følger godt med på hva som foregår rundt ham. Etter hvert blir han mistenksom. Det er påfallende mange barn som dør uten at han kan forstå at de virkelig skulle være så syke, og han legger merke til et mønster: De barna som får bringebærsaft av søster Edith, overlever ikke natten. Ikke bare Ernst blir mistenksom, det gjør også foreldreløse Nandl som lider av epilepsi, og søster Sophia, som ender opp med å konfrontere anstaltledelsen med sine mistanker. Da Ernst og Nandl til slutt innser at de ikke klarer å gjøre noe for å redde de andre barna, forstår de at den eneste muligheten de har for å overleve er å rømme. Og de begynner å planlegge hvordan de kan komme seg unna.

Et kort liv
Filmen tar for seg en av de store nasjonalsosialistiske forbrytelsene, nemlig den såkalte "Aktion Gnadentod" eller eutanasi-prosjektet ("sog. wilde Euthanasie") som ble satt i gang for å utrydde mennesker med psykiske lidelser. Både barn og voksne ble ofre for dette. Nebel im August retter søkelyset mot drapene på barn og unge, og viser at det slett ikke bare var psykisk eller fysisk syke som ble tatt av dage på denne grusomme måten, men også friske barn som av ulike grunner var satt utenfor det nasjonalsosialistiske fellesskapet, som f.eks. Ernst Lossa som tilhørte en uønsket minoritet.


Bestemme over liv og død
Nebel im August gjør sterkt inntrykk, kanskje nettopp fordi filmen er lavmælt og antyder mer enn den viser. Jeg forventet meg i forkant kraftige scener med f.eks. mishandling og et hensynsløst personale ved institusjonen som var en villig brikke i dødsmaskineriet. Men filmen inneholder få brutale scener; døden kommer om natten, og den vises sjelden direkte.  Overlege Dr. Walter Veithausen (spilt av Sebastian Koch) gjør først et positivt inntrykk, det ser ut som om han virkelig vil hjelpe, og hans væremåte overfor barna er preget av empati. Men etter å ha lekt med en liten gutt på sovesalen går overlegen på kontoret for å bestemme hvilke barn som skal dø neste dag, og stryker med kraftig hånd ut navn etter navn på en maskinskrevet liste som ligger på skrivebordet.

Ernst Lossa: 1929-1944
Filmen bygger ikke bare på historisk korrekte hendelser, men også på personer som har levd. Den virkelige Ernst Lossa (1929-1944) var bare tretten år, da han ble drept med en giftinjeksjon. Institusjonen som skildres i filmen er basert på Heil- und Pflegeanstalt Kaufbeuren-Irsee; også overlege Dr. Veithausen og sykepleier Edith Kiefer er basert på virkelig personer. På bakgrunn av en roman med samme tittel, skrevet av Robert Domes, har regissør Kai Wessel skapt en film man ikke glemmer.

Ressurser
Se traileren på filmens hjemmeside. Denne ressurssiden tilbyr bakgrunnsmateriale og tips til hvordan filmen kan brukes i undervisninga, blant annet et "Filmheft" som kan lastes ned gratis som pdf. På denne siden presenteres blant annet den virkelige Ernst Lossa og boka som filmen er basert på.
 
Nebel im August (D, Ö 2016)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen