Mittwoch, 25. Mai 2016

Schnitzlers "Traumnovelle" som grafisk roman (Jakob Hinrichs)


Et av Arthur Schnitzlers (1862-1931) mest kjente verk er Traumnovelle, en kort tekst på knappe 80 sider, som kom ut i 1925.  Temaet er, som så ofte hos Schnitzler, menneskets ubevisste og undertrykte begjær, seksuell utforskningstrang og fasinasjon for det forbudte. I denne novellen blir det unge ekteparet Fridolin og Albertine tvunget til å akseptere at ønsket om seksuelle opplevelser med andre enn ektefellen lurer rett bak den borgerlige fasaden. I løpet av en merkelig natt lever de tilsynelatende ut sine innerste fantasier – men gjør de det virkelig, eller var det bare en drøm? Drøm og virkelighet, søvn og våken tilstand, seksuelt begjær og kjærlighet vikles inn i hverandre, så til slutt ikke bare Fridolin og Albertine, men også leserne, er usikre på hva som er hva. 

  
Novellen inspirerte Stanley Kubrick til Eyes wide shut (1999). Men også andre kunstnere har latt seg motivere av Traumnovelle. Den tyske illustratøren Jakob Hinrichs, som har adaptert blant annet Hans Falladas Der Trinker som grafisk roman, har lest Schnitzler med nye briller og omsatt historien om Fridolin og Albertine til et moderne og ekspressivt bildespråk. I tillegg inneholder boka Schnitzlers originaltekst, som "Anhang", slik at man har mulighet til å sammenlikne de to versjonene.

Her kan du lese mer om Arthur Schnitzlers Traumnovelle. Er du interessert i å vite mer om grafiske romaner på tysk, f.eks. om grafiske Kafka-adapsjoner og hvordan disse kan brukes i tyskundervisningen, kan du lese om det her.

Andre innlegg om Arthur Schnitzler på Tyskbokhylle er Später Ruhm og Var Sigmund Freud redd for Arthur Schnitzler?

Arthur Schnitzlers Traumnovelle. Eine Graphic Novel von Jakob Hinrichs (Edition Büchergilde 2012).

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen