Mittwoch, 18. Mai 2016

Sahra, 14 år: Deniz Seleks "Zimtküsse"Sahra, 14 år
Sahra er fjorten år, og bor sammen med moren og faren i Hannover. Faren er opprinnelig tyrkisk, fra Istanbul, hvor Sahra bodde de første leveårene, moren er tysk. Sahras liv er som tenåringers flest, preget av skole, venner, hester, den første forelskelsen og familien. Det som skiller henne fra de fleste av klassekameratene, er at hun er halvt tysk-halvt tyrkisk, men Sahra veksler mellom sin tyske venninner og kusinene i Istanbul med den største selvfølgelighet. Selv om hun stønner over lekser og en kvise i panna, er livet egentlig helt i orden.

Time-out i Istanbul
Helt til hun en morgen hører høye stemmer og gråt fra soverommet til foreldrene sine. Moren til Sahra har forelsket seg i en annen – og denne andre er en kvinne. For Sahra raser livet sammen, det føles som om alt og alle har forsverget seg mot henne. Da ikke en gang bestevenninnen Katta forstår henne, orker hun ikke mer. Hun får lov av foreldrene til å reise til bestemoren i Istanbul og være der noen uker. 


Og dermed tar Selek oss med til Istanbul: "So vertraut und doch so fremd", byen som aldri sover, hvor Europa og Asia møtes, med en øredøvende lydkulisse, eksotiske dufter, moskeer, basarer, pinjetrær, simits (Sesamringe) og klirrende smykker. "Mein altes Zuhause. Hier bin ich geboren". I Istanbul får Sahra avstand til alle forviklingene på hjemmebane. Og da hun betror seg til bestemoren, får hun – etter at bestemoren har overvunnet den verste støkken over at den tyske svigerdatteren har gått hen og forelsket seg i en kvinne – høre en gammel kjærlighetshistorie, som langsomt bidrar til å sette tingene i et visst perspektiv.

Hannover i november
Etter et par fantastiske uker i Istanbul begynner Sahra å lengte hjem. Hun får framskyndet hjemreisen, og lander i Hannover i det hun mener er årets verste måned: november. Og selv om problemene hun forlot fortsatt er der – moren har flyttet ut av leiligheten, forholdet til bestevenninnen er fortsatt kjølig, og hun har ikke blitt bedre i matte –, er Sahra litt mer voksen enn da hun reiste. Og etter hvert faller i alle fall noen av brikkene i hverdagen på plass.

Halbundhalb und ein komisches kleines Stolzgefühl
Da bestevenninnen Katta en dag sier at hun egentlig syns det er ganske cool å ha en mor som er lesbisk og at hun derfor er litt misunnelig på Sahra, blir Sahra først rasende, men hører i det minste på Katta: "Na ja, du bist eben was Besonderes mit deinem Halbundhalb. Sprichts zwei Sprachen, hast ein zweites Land, wo du immer hin kannst und Freunde hast. Das ist ja fast wie zwei Leben. […] Dagegen komme ich mir stinklangweilig vor". Og selv om Sahra fortsatt protesterer, "ist da auf einmal ein komisches kleines Stolzgefühl".

"Einfach schön!"
Zimtküsse er en fengende fortelling om å bli voksen, om å lære noe om seg selv, om forelskelse, om røtter, om å slippe taket og om å våge noe nytt. Og ungdomsromanen er en fortelling om flerkulturalitet, om Tyskland og Tyrkia, på en naturlig, spennende og humoristisk måte. Romanen er enkelt og greit "einfach schön!" "Die Autorin Deniz Selek verbindet mit Zimtküsse eine typische Herz-Schmerz Geschichte mit dem orientalischen Flair von 1001 Nacht. Sie versteht es die aufgewühlte Gefühlswelt eines Teenagers zwischen erster Liebe, Pickeln, Schulstress und Familiendramen nicht banal wirken zu lassen. Durch die Ich-Perspektive, aus der Sahra ihre Erlebnisse schildert, wirkt die Erzählung sehr greifbar", skriver Anna Fleckenstein i Jugendbuch-Couch.de.

Deniz Selek, 1967-modell, er født i Hannover, men tilbrakte barndommen i Istanbul. Hun bor og arbeider nå i Berlin. Besøk forfatterens hjemmeside. Boka er også skolelektyre i tysk skole.

Foto: Evelin Schwab/Fischer Verlag

Deniz Selek: Zimtküsse (Fischer Schatzinsel 2012)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen