Montag, 9. Mai 2016

Mord i Mecklenburg-Vorpommern: kriminalromaner av Katharina Peters og Eric Berg


 
To kvinner forsvinner: Katharina Peters Bernsteinmord
Den tyske øya Rügen er et eldorado for naturelskere både til fots og på sykkel. For tenåringsgutten Charly er kysten en spennende utfordring med terrengsykkel, og når han vil ha et skikkelig adrenalinkick sykler han nattetider. Da tar han også sjansen på å sykle steder hvor terrengsykler egentlig er forbudt. En natt han suser rundt Schmachter See, kommer en bil med avslåtte lykter mot ham og sneier ham, slik at han faller av sykkelen. Det er noe ved den mørke bilen og de to silhuettene i forsetet Charly ikke liker, og han er lettet da bilen fortsetter uten å stoppe. Men etter et par minutter kommer bilen likevel tilbake, og to menn kommer ut. Etter å ha tatt fra ham mobiltelefonen og truet ham til å holde tyst om hva han har sett, forsvinner de i mørket. Trass i smertene kommer Charly seg til slutt hjem, men uroen han føler etter det truende møtet med de to mennene slipper ikke taket.

Kort tid etter snubler snubler et par turister over en død kvinne ved Schmachter See. Hun er sterkt forslått, og har tydeligvis blitt etterlatt bundet med hodet ned i vannet for å dø. Kvinnen viser seg å være en fysioterapeut fra Stralsund, Mona Gluek. Mona etterlater seg en liten sønn som hun hadde sammen med en annen kvinne, – Sabine Lorant, som ble meldt savnet en måned tidligere. Kort tid etter dukker det opp en grusom video på internett: en gruppe menn mishandler en kvinne som ser ut til å være Mona. Et brutalt mord, en bestialsk video og en kvinne som er sporløst forsvunnet: Politiet på Rügen står overfor en vanskelig sak, og politietterforskerne Jan Riechter og Romy Beccare, kolleger og kjærester, blir kalt hjem fra ferie for å bidra til oppklaringen.

  
Forfatteren lykkes godt i å skape et spennende plot, og historien holder jevn spenningskurve fram mot oppklaringen. Jan Riechter og Romy Beccare er et sympatisk etterforskerpar, og balansen mellom beskrivelsene av deres privatliv og jobb fungerer godt i romanen. Og forfatteren lykkes godt med å skape lokalkoloritt og gjøre leseren nysgjerrig på Rügen. Katharina Peters blir neppe min aller største krimforfatterfavoritt, men Bernsteinmord er en underholdende og spennende kriminalroman, godt egnet som sommerlektyre – på f.eks. Rügen.

Katharina Peters er et pseudonym for Manuela Kluck (født i 1960); Bernsteinmord er hennes fjerde krim med etterforskerne Riechter og Beccare. Også de andre kriminalromanene  hennes utspiller seg på Rügen.

Gamle hemmeligheter: Eric Bergs Das Küstengrab
Også krimforfatteren Eric Berg tar oss med til Mecklenburg-Vorpommern, til Østersjøkysten og den lille øya Poel. Das Küstengrab begynner med et tilbakeblikk til sommeren 1990, Wende-Zeit, i Noch-DDR, "als in Ostdeutschland das Alte noch nicht ganz fort und das Neue noch nicht ganz da war". Vi befinner oss på Poel, et lite øysamfunn hvor man livnærer seg av fiske, hvor alle kjenner alle og tilsynelatende ikke har noen hemmeligheter for hverandre. En ungdomsgjeng opplever Wende-sommeren, sommeren hvor alle drømmer synes å kunne gå i oppfyllelse. Verden har med ett blitt mye større, og alle muligheter står åpne bare man tør våge spranget.

En sommerkveld går en ung gutt langs kysten. Han kommer forbi noen gamle klosterruiner, hvor han og vennene i mange år har hatt sitt helt spesielle sted. Dette er siste kvelden han tilbringer på Poel, – han har bestemt seg for å våge spranget ut i den store verden, og er i ferd med å ta avskjed med barndommen og fortiden. Plutselig hører han lyder bak seg. Han stopper, trur det er en av vennene, men kan ikke se noen. "Eine Sekunde später traf ihn ein harter Gegenstand am Kopf". 

  
Etter denne prologen begynner romanhandlingen som utspiller seg sommeren og høsten 2013. Lea, en kvinne som er oppvokst på Poel, men som har bodd mange år i Sør-Amerika, har reist tilbake til Mecklenburg-Vorpommern hvor hun hadde en avtale med søsteren Sabine, som hun ikke har hatt kontakt med på mange år. En natt blir de to søstrene utsatt for en uforklarlig bilulykke. Sabine dør; Lea blir hardt skadet og lider av delvis hukommelsestap. Etter at hun blir skrevet ut fra sykehuset, reiser hun tilbake til Poel for å forsøke å finne ut hva som har hendt. På Poel blir hun konfrontert med sin egen fortid: med barndommen, med det gamle huset hun og Sabine har arvet etter foreldrene, med det gamle fiendskapet med søsteren, og med vennene fra den gang da.

Inn i Leas historie og hennes forsøk på å finne sannheten om natten søsteren døde og hun selv også nesten mistet livet, fletter forfatteren Sabines historie. Sabine er politietterforsker i Berlin, og da hun sommeren 2013 kommer til det lille stedet hvor hun vokste opp, aner hun intuitivt at noe er galt. Hun får inntrykk av at alle i Poel vokter på en grusom hemmelighet, og denne hemmeligheten henger sammen med en ung gutt, Julian, som forsvant sporløst sommeren 1990.

Også Lea, da hun forsøker å nøste opp i hendelsene forut for Sabines død sommeren 2013, støter på hemmeligheter. Da hun ikke husker hva som skjedde da hun møtte søsteren på Poel – alt hun har å holde seg til er skremmende flashbacks –, er hun avhengig av barndomsvennenes hjelp for å rekonstruere hendelsene. Men de gamle vennene har forandret seg, den tidligere fortroligheten synes å være borte, og mysteriet med Julians forsvinning for over tjue år siden er som en verkebyll. Lea manøvrer seg stadig dypere inn i gamle historier, gamle hendelser og gamle løgner.

Das Küstengrab er svært godt komponert. De to handlingsstrengene – Lea-handlingen og Sabine-handlingen – veves fint inn i hverandre; tilbakeblikkene skaper en fortettet stemning og gir et godt tidsbilde av DDRs siste sommer. Den lille øya med sine mange hemmeligheter beskrives troverdig og levende. Eric Berg evner å skape spenning som holder seg gjennom 400 sider, og han gir leseren mulighet til å være med på å finne løsningen mot slutten.  "Eric Berg ist es in seinem Roman gelungen, einerseits den ruhigen Rhythmus der Ostseeinsel Poel einzufangen, andererseits aber darzustellen, dass auch hier nicht unbedingt die Welt in Ordnung sein muss und Rivalitäten, Feindschaften und auch blanker Hass durchaus Zutritt in diese heile Welt gefunden haben", skriver Sabine Bongenberg i sin anmeldelse på Krimi-Couch.de.

Forfatteren Eric Berg (født i 1966) – også han skriver under pseudonym, hans virkelige navn er Eric Walz – har skrevet flere kriminalromaner, blant annet Das Nebelhaus (2013) og Die Schattenbucht (2016), begge fra Østersjøkysten.

Katharina Peters: Bernsteinmord. Ein Rügen-Krimi (Aufbau 2015)

Eric Berg: Das Küstengrab (Limes Verlag 2014)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen