Freitag, 22. April 2016

Gamle hemmeligheter kaster lange skygger: Margarethe von Trottas film "Die abhandene Welt"


For Sophie (Katja Riemann) går ikke livet særlig bra: Hun strever med å livnære seg som sanger, kjæresten forlater henne, og faren hennes, Paul (Matthias Habich), som ble enkemann ett år tidligere, er ensom og gammel. En dag ringer faren og forlanger at hun kommer med en gang; han har oppdaget noe viktig som han må vise henne: På nettet har han kommet over et bilde av Caterina Fabiani (Barbara Sukowa), en operasanger i New York. Caterina ser ut som en yngre utgave av hans avdøde kone. Paul blir besatt av ønsket om å finne ut mer om denne kvinnen. Og han forlanger at Sophie reiser til USA og oppsøker Caterina Fabiani. Sophie reiser til New York og oppsøker den feterte, men også ganske humørsyke Caterina. Hun oppnår kontakt, men Caterina er lite interessert i å fortelle Sophie om sin bakgrunn utover at moren opprinnelig er tysk, og at hun aldri har kjent sin italienske far. Men Sophie gir ikke opp: Hun oppsøker Caterinas mor, Rosa (Karin Dor), på et aldershjem. Den demente kvinnen lever i sin egen verden, og kun glimtvis lar hun Sophie få innblikk i fortiden som inkluderer en ung kvinne med samme navn som Sophies mor: Evelyn.

Med bakgrunn i noen gamle fotografier, gulnede brev, halvkvedede viser, familiefeider og bitter taushet skaper Margarethe von Trotta en spennende familiehistorie med mange hemmeligheter. Filmen, som stedvis nærmer seg thriller-sjangeren, forteller en mangslungen familiehistorie og viser hvor lange og tunge skygger gamle hemmeligheter kan kaste.  

Die abhandene Welt krever mindre av tilskueren enn Hanna-Arendt-filmen (2012), er kanskje heller ikke den Trotta-filmen som setter seg mest fast i hukommelsen, men den er absolutt severdig, ikke minst på grunn av Katja Riemanns prestasjon som Sophie. Og for alle som har fulgt med Trotta i årevis, er filmen naturligvis et must.

Besøk filmens hjemmeside. Les om Margarethe von Trottas film Hannah ArendtTyskbokhylle.

Interessert i tyskspråklige filmer som handler om familiehistorier med gamle hemmeligheter? Ta en titt på omtalene av blant annet Oktober, November Quellen des Lebens; Der Geschmack von Apfelkernen, Der Turm, Novemberkind; Weissensee: Eine Berliner Liebesgeschichte.
 
Die abhandene Welt (D 2015)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen