Mittwoch, 13. Januar 2016

Når fotfestet glipper: Gregor Tessnows ungdomsbok "Knallhart"


"An meinem fünfzehnten Geburtstag wurde ich aus dem Paradies vertrieben"
Michael Polischka er femten år da han og moren blir kastet ut av villaen i den velstående bydelen Zehlendorf i Berlin. Dr. Klaus Peters, som Michael og moren har bodd hos i flere år, ønsker å begi seg ut på yngre og slankere jaktmarker, og mor og sønn blir kastet på dør. De flytter til en liten leilighet i Neukölln, en bydel med sosiale utfordringer og høy innvandrerandel – villaen i Zehlendorf føles som på en annen planet. 

  
"Es ist das erste Bier meines Lebens und ich trinke es wie Apfelschorle"
Mens moren nekter å gi opp håpet om å finne en ny og rik mann og derfor hele tiden mener at de kun bor forbigående i Neukölln, må Michael forsøke å finne sin plass på den nye skolen. Han får raskt to nye venner, Crilla (Christian) og Matze, to halvbrødre som tilbringer mye tid alene fordi faren deres ofte er på såkalte forretningsreiser i Russland. Men han får også raskt fiender: Errol og gjengen hans som presser ham for penger. En ny mobil og 50 Euro er første avbetaling dersom Michael vil unngå å bli banket opp.

"Ich habe die Lösung, sagt Zwerg Matze. Ich habe einen Plan" 
For å unngå brutal mishandling trenger Michael penger. Crilla og Matze, som gjennom sin far er kjent med Berlins helerbutikker, overtaler ham til et innbrudd i villaen til Dr. Peters i Zehlendorf. De tre guttene lykkes i å komme fra stedet med mye tyvgods, men omsettingen er likevel ikke så god som de hadde håpet på. Errols "pris" har steget, og det guttene har klart å få ut av innbruddet holder ikke til mange avbetalinger. Og da Michael får et tilbud fra Hamal, en tyrker som driver sin egen lyssky butikk, om å jobbe som bud, sier han ja – trass i at "varene" han skal hente og bringe er narkotika. 

  
"Das Gefühl, im falschen Film zu sein"
Snart mister Michael kontrollen over tilværelsen. Den i utgangspunktet flinke gutten skulker skolen og debuterer med alkohol. Han vikler seg inn i stadig flere løgner, han fjerner seg mer og mer fra moren, begår innbrudd og er til slutt villig til å gjøre nær sagt hva som helst for å slippe unna Errols trusler. Terroren Errol og gjengen hans utsetter Michael for, når et høydepunkt, da de forsøker å kaste Michael ut fra et tog i fart –  og oppdragene for Hamal, som snart føles som Michaels eneste livline, blir stadig farligere. Og Michael styrer i stor fart mot en katastrofe.

Spenning, action og humor
Tessnows ungdomsbok har høyt tempo og spenningsnivå, masse action – og faktisk også en god porsjon humor. Michaels skjebne engasjerer og skaper mange identifikasjonsmuligheter hos unge lesere. Forfatteren tegner karakteristiske voksen- og lærerroller som er lett gjenkjennelige, og opplevelsene til trioen Michael, Cirra og Matze gir også mange muligheter for både identifikasjon og diskusjon.

Tessnows Berlin
Knallhart gir leseren innsikt i et Berlin som ligger utenfor turistvei. Byens sosiale kontraster blir tydelige gjennom motsetningen Zehlendorf og Neukölln. Skolen i nærheten av Hermannplatz viser den flerkulturelle metropolen på godt og vondt. Nøyaktige stedsangivelser gir mulighet for å jobbe videre med Berlin på bakgrunn av handlingen i boka. Knallhart formidler altså et svært autentisk Berlin-bilde: "Gregor Tessnows Erzählton klingt […] ungekünstelt, die Dialoge hart und ruppig und nah dran an den schmuddeligen Kneipen Neuköllns. Das Buch riecht förmlich nach diesem Stadtviertel, nach abgestandenem Bier aus Aldi-Paletten, nach kaltem Rauch und überquellenden Abfalltonnen. In dieser atmosphärischen Geschlossenheit liegt auch eine der großen Stärken des Romans und trägt über manche inhaltliche Nachlässigkeit", skriver Ralf Schweikart.

Fra bok til film
Boka kom ut i 2004. To år senere ble den filmatisert av Detlev Buck; Gregor Tessnow og Zoran Drvenkar skrev dreieboka. Både bok og film er mye brukt i tysk skole. Det fins derfor både oppgaver og bakgrunnsstoff for tysklærere som ønsker å arbeide med teksten i egen undervisning. Portalen lehrer-online.de har publisert materiale til undervisningsformål, Goethe Institut har lagd oppgaver til filmen, og forlaget (Ueberreuter) tilbyr også gratis undervisningsmateriale.


Gregor Tessnow, født i 1969, kjenner miljøet han skriver om. "Vielleicht kennt Gregor Tessnow ein bisschen mehr von diesem traurigen Leben als andere Autoren. Eine Berlin verbundene Biografie, zu der ein Rauswurf aus der Schule, ein abgebrochenes Ingenieursstudium und ein paar Jahre Taxifahren gehören, verbinden ihn mit seiner Stadt und den Menschen dort. Darum womöglich das Thema, das Protokoll eines sozialen Abstiegs hinein ins soziale Sperrfeuer einer Schulklasse ohne Perspektive, von jungen Männern, deren Träume an der nächsten Straßenecke enden", skriver Ralf Schweikart i sin gode anmeldelse i Deutschlandfunk.


Gregor Tessnow: Knallhart (Ueberreuter 2015)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen