Montag, 7. Dezember 2015

Goethe lett på tå: "Goethe für Kinder"


Det er ingen grunn til å være redd for Goethe, skriver Peter Härtling i forordet til Goethe für Kinder, og forteller om Goethes barndom: blant annet om da Goethe fikk en "Rüschenkleid" som belønning for at han ikke klødde seg da han hadde kopper som niåring, da han fikk en rødlakkert skrivepult av faren som han senere brente hull i som del av eksperiment med fyrstikker – og dekket over brennmerkene med tykke bøker. 

  
I tillegg til klassikere som Heidenröslein, Erlkönig, Der Zauberlehring og Der König in Thule har Peter Härtling valgt ut mange korte og humoristiske dikt, et utdrag av et brev Goethe skrev til søsteren Cornelia i 1765, et utdrag av hans autobiografi Dichtung und Wahrheit og fra Italienische Reise.

Boka, som er morsomt illustrert av Hans Traxler, egner seg både for unge og voksne Goethelesere. Den gir en humoristisk og menneskelig innfallsvinkel til forfatteren, og den byr på en lettbent spasertur gjennom deler av forfatterskapet. Goethe für Kinder er velegnet for å bryte ned barrierer og for å kurere akutt Goethe-angst.
Doch bin ich wie ich bin,
Und nimm mich nur hin!
Willst du Bessre besitzen,
So laß Dir sie schnitzen.
Ich bin nun wie ich bin;
So nimm mich nur hin! 
Her kan man høre Peter Härtling lese fra boka.

Les mer om Johann Wolfgang von Goethe på Tyskbokhylle, blant annet Den hele og fulle sannheten om Goethe, Goethes første store kjærlighet, Fru von Goethe, Allerkjæreste Marianne og  Goethe som hobbydetektiv i Weimar. Og les mer om Peter Härtling her.

Goethe für Kinder. Ausgewählt von Peter Härtling. Illustriert von Hans Traxler (insel taschenbuch 2002)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen