Mittwoch, 11. November 2015

Kvinnen bak "Anonyma: Eine Frau in Berlin"


"Hvor mange ganger?"
20. april 1945 i Berlin. En kvinne tidlig i 30-årene sitter og skriver dagbok i et sønderbombet Berlin. Lettelsen over at krigen går mot slutten er stor, men stor er også usikkerheten for framtida. Ikke minst deler hun de andre kvinnenes redsel for de russiske soldatene som nå inntar byen. „Hvor mange ganger?“, er det lave spørsmålet kvinnene stiller hverandre når de møtes.

Dagboken som Marta Dietschy-Hillers (1911-2001) skrev i tidsrommet mellom 20. april og 22. juni gir et gripende innblikk i slutten på krigen og begynnelsen på freden fra en kvinnes ståsted: bombeangrep, natt etter natt i en overfylt kjeller, voldtekter, sult, kulde og redsel – men også nysgjerrighet, pågangsmot og glede over at hun tross alt har overlevd og plutselig har en framtid. 


Historien om et manuskript
Marta Dietschy-Hillers Eine Frau in Berlin. Tagebuch-Aufzeichnungen vom 20. April bis 22. Juni 1945 er et bevegende vitnesbyrd. Sommeren 1945 renskrev Marta sine egne dagboknotater og ga dem til en venn, forfatteren Kurt Marek. Knappe ti år senere ga Marek manuskriptet videre til en forlegger i New York, og allerede samme år kom en engelskspråklig versjon ut i USA, året etter i Storbritannia og på mange andre språk, blant annet norsk. Først i 1959 kom den tyske utgaven på markedet, men uten å bli møtt med særlig mye oppmerksomhet – det var sannsynligvis for tett på til å få til en bred offentlig debatt. Men i 2003 kom et nytt og bearbeidet opplag, Anonyma: Eine Frau in Berlin. Denne gangen var interessen enorm; Eine Frau in Berlin toppet bestselgerlistene. 2008 ble den filmatisert med Nina Hoss i hovedrollen.

Marta Dietschy-Hillers gjorde privat aldri noen hemmelighet av sine opplevelser i Berlin fredsvåren 1945, men hun ønsket likevel ikke å stå fram som forfatteren av Eine Frau in Berlin. Først etter hennes død i 2001 ble hemmeligheten luftet, og selv om boka fortsatt kommer ut med forfatterpseudonymet „Anonyma“, ble hennes identitet kjent i forbindelse med relanseringen av boka i 2003. 


Kvinnen bak "Anonyma"
Ingen som leser den fengslende skildringen av de to månedene våren 1945 kan unngå å bli grepet av personligheten til den modige og ærlige kvinnen. Hvem var hun egentlig? Og hva skjedde med henne videre? I sin bok Mehr als Anonyma har Clarissa Schnabel sett nærmere på Marta Dietschy-Hillers og hennes liv: familiebakgrunn, politiske skolering i Kommunistische Partei Deutschlands, utdannelse og lange utenlandsopphold i både Moskva og Paris, hennes bekjentskapskrets med forfattere og journalister – og hennes liv i Sveits etter krigen. 


"Ich weiß nur, daß ich überleben will"
Etter å ha arbeidet mye med Eine Frau in Berlin sammen med studentene på tysk påbygging ved Høgskolen i Østfold – i forbindelse med et litteratur-og-kultur-emne rundt temaet Berlin – var det interessant å få vite mer om Marta Dietschy-Hillers, som både studentene og jeg etter hvert syns vi kjenner ganske godt. Og Clarissa Schnabel gir svar på noen spørsmål vi har stilt oss i kurset: Akkurat hvor i Berlin var det Marta bodde? Hva slags forhold hadde hun til mannen Gerd, som kommer tilbake fra krigen og som lar henne falle da han forstår at hun var én av de mange kvinnene som hadde blitt voldtatt av russiske soldater? Og hva skjedde etter at hun la pennen til side i juni 1945? Clarissa Schnabel setter dessuten den velutdannede, språkkyndige og beleste kvinnen inn i en kulturhistorisk ramme, noe som i alle fall et stykke på vei forklarer hvordan det var mulig å være så reflektert og nyansert midt oppe i det helvetet Berlin må ha vært våren 1945. Men til syvende og sist er det verken det at Marta kan russisk eller er godt orientert om historie som gjør sterkest inntrykk på leserne, men hennes ærlighet, mot og optimisme mot alle odds.
Gestern erlebte ich etwas Komisches: Vor unserem Haus hielt eine Karre mit einem alten Gaul davor, einem Tier aus Haut und Knochen. Lutz Lehmann, vier Jahre alt, kam an Mutters Hand daher, blieb vor dem Karren stehen und fragte mit träumerischer Stimme: „Mutti, kann man das Pferd essen?“
Gott weiß, was wir noch alles essen werden. Ich bin noch längst nicht am äußersten Rande der Lebensbedrohung angelangt, weiß nicht, wie weit es noch ist bis dahin. Ich weiß nur, daß ich überleben will – ganz gegen Sinn und Verstand, einfach wie ein Tier.
Ob Gerd noch an mich denkt?
Vielleicht finden wir doch wieder zueinander.

Anonyma: Eine Frau in Berlin. Tagebuch-Aufzeichnungen vom 20. April bis 22. Juni 1945 (btb 2005)

Clarissa Schnabel: Mehr als Anonyma. Marta Dietschy-Hillers und ihr Kreis (Books on Demand, Norderstedt 2015)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen