Donnerstag, 8. Oktober 2015

En golem i moderne drakt: "Lehmriese lebt!" av Anke Kuhl


 Große Comic-Kunst!
„Niemand zeichnet so kluge Kinderbücher wie Anke Kuhl“, skrev litteraturanmelderen Lena Bopp i Frankfurter Allgemeine Zeitung, da hun ga Anke Kuhls nye barnebok høyeste karakter. Det gjør også Marion Klötzer i Neue Zürcher Zeitung: „Jetzt präsentiert die vielfach ausgezeichnete Illustratorin und Autorin Anke Kuhl hier ihren ersten eigenen Comic: eine umwerfend verspielte Adaption des Golem-Mythos. Die Panels und Sprechblasen erweisen sich dabei als logische Weiterentwicklung ihrer Bildsprache. […] Grosse Comic-Kunst!“

Alle bilder fra anmeldelsen til Lena Blopp
 
Ulla og Olli
En dag finner Ulla og Olli massevis av leire ved siden av elva hvor de ofte leker. Ut av leira former de en kjempestor figur som ligger på bakken; de ville gjerne ha rettet leiremannen opp slik at han kunne stå, men det er figuren for tung for. Ungene lar kjempemannen ligge igjen ved elva og går hjem. I løpet av natta skjer det mystiske ting ved elvebredden. Kun ved hjelp av bilder, ingen tekst, viser Anke Kuhl hva som skjer i nattemørket: En rev går forbi og snuser, en ugle titter nysgjerrig, regn og skyer passerer, og til slutt drypper en duggdråpe fra en vakker blomst ned på kjempens hode. Og da skjer det merkelige: leiremannen åpner øynene, strekker på seg og reiser seg opp, klar for å utforske verden.


Der Lehmriese
På sin vei gjennom skogen og inn i byen møter kjempemannen ulike mennesker som setter ham i arbeid. En skogvokter vil ha hjelp til å holde granskogen sin fri for ugress, og en frisør vil engasjere ham som lærling – ingen av stedene gjør kjempen særlig nytte for seg, han gjør rett og slett bare ugagn. En iskremselger blir rasende da han ikke betaler for isen sin, på supermarkedet skaper han fullstendig kaos – og da han til slutt klatrer opp på rådhustaket, er hele byen på bena og vil få denne gigantiske ugagnskråka vekk.

Da brannvesenet vil få kjempen ned fra taket ved hjelp av vannslanger, forsøker Ulla og Olli å sette en stopper for det hele. De vet jo at dersom han blir sprøytet med vann, så vil leira renne bort og mannen forsvinne. Til slutt finner frisøren løsningen: Han forstår nemlig at barna har skapt en golem – et kunstig menneske av leire –, og at det dermed sannsynligvis kun er Ulla og Olli som har mulighet til å få kontroll over kjempen. Og det stemmer. Da de to barna ber ham komme ned fra taket, klatrer kjempen lydig ned. Kommandoen „Spiel mit uns!!“ lokker, for første gang, et smil fram i det store leireansiktet.

Fortellerkunst med ord og bilde
Anke Kuhls første comic er en fryd – ikke bare for unge lesere, men også for voksne. Tekst og bilder forteller delvis parallelt, delvis avløser de to fortellerformene hverandre, innslag av reklame og bruksanvisninger skaper en morsom kontrast mellom fiksjon og hverdagslig realitet. Historien er full av action, og leseren drives videre av spenningen om hva leiremannen finner på bak neste sving hhv. i neste panel. 


For tysklæreren
For tysklæreren er Lehmriese lebt! en gavepakning. Comic-formen er velkjent for elevene. Humoren og fantasien gjør at plottet ikke virker for barnslig, tegningene gir både unge, litt større og voksne lesere nok å tygge på, og innslag av bruksanvisninger og plakater gir også en mulighet til å jobbe med andre teksttyper. Enkelte sider er så å si uten tekst, her fortelles historien kun med bilder, noe som letter forståelsen for alle som foreløpig har litt vaklevorne tyskkunnskaper. 

Anke Kuhl tar alltid leserne sine på alvor, både når det gjelder innhold, tema og bildespråk, dermed egner bøkene hennes seg også for mer erfarne og eldre lesere. „Wie es für einige ihrer Bücher charakteristisch ist, merkt man dabei auch der Umsetzung dieses mythisch beladenen Stoffes an, dass sie gar nicht erst versucht hat, Herkunft, Bedeutung und Rezeption der Golem-Legende kindgerecht aufzubereiten, ihrer Geschichte also irgendeine Form von frühkindlicher Pädagogik angedeihen zu lassen“, mener Lena Bopp.

Til å være en comic er Lehmriese lebt! lang (ca. 90 sider), men det at den er delt inn i flere kapitler hhv. episoder gjør at det er fint lar seg gjøre å ta ut enkelte deler uten at sammenhengen i historien går tapt; man kan f.eks. bruke innledningen hvor barna bygger figuren og hvordan leirehaugen våkner til liv, episoden i frisørsalongen og i supermarkedet og avslutte med hvordan det lykkes Ulla og Olli å få kjempen ned fra taket.

Les mer om boka og se flere bilder på hjemmesiden til forlaget.

Anke Kuhl: Lehmriese lebt! (Reprodukt 2015)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen