Montag, 22. Juni 2015

Ny krim av Bielefeld & Hartlieb: Berlin & Wien "Im großen Stil"


En dag i Berlin
I et uanselig grått hus i utkanten av Berlin sitter en eldre mann, like grå som huset, i en stol, død, drept av flere skudd. På alle veggene henger verdenskjente malerier. Hvordan går det an å ha så dårlig smak at man nærmest tapetserer veggene med kopier, tenker politiet som kommer for å undersøke dødsfallet. Men så finner de et hemmelig rom hvor det ligger flere malerier. Og plutselig ser de med andre øyne på veggene rundt seg. For hvorfor skulle noen finne på å gjemme billige kopier i et hemmelig rom? Politietterforsker Thomas Bernhard forstår at her er det noe som ikke stemmer og tar kontakt med metropolens kunstekspertise par excellence: direktøren for Berlins Gemäldegalerie, som har en av verdens mest betydningsfulle kunstsamlinger. Da den travle og verdensvante direktøren, som motstrebende går med på å følge med Bernhard til åstedet, plutselig oppdager at et av hans malerier, en Brueghel, som han visste at han nettopp hadde lånt ut til Kunsthistorisches Museum i Wien, befinner seg i dødsboet i Berlin, forsvinner all selvsikkerhet. For et av bildene må være falskt – men er det bildet i huset til den døde mannen, eller har han lånt Kunsthistorisches Museum en forfalskning?

 
Samme dag i Wien
I Wien omtrent samtidig står Anna Habel fra mordkommisjonen på et åsted. I en stor leilighet i  Wiens nobelstrøk ligger huseieren, en internasjonalt anerkjent kunstekspert, meget død i sitt eget badekar. Og det er ingen ulykke. Først formoder politiet et sjalusidrap, men etter hvert som de utforsker offerets bekjentskapskrets virker det mer og mer usannsynlig. På computeren til kunsteksperten finner de mange vurderinger av kunstverk som han har utstedt for både museer og private samlere, også oppdrag for et av verdens viktigste kunstmuseer, nemlig Kunsthistorisches Museum i Wien hvor han nettopp har bidratt til å velge ut malerier til en stor utstilling. Selve juvelen i utstillingen er et bilde av  Brueghel, som wienerne går mann av huse for å se. Da Anna Habel leser gjennom mailkorrespondansen til offeret, finner hun en omfattende mailutveksling med en mann i Berlin. Telefonnummeret hans er lett tilgjengelig, og Anna ringer. Den som tar av røret, er hennes kollega i Berlin.


Kunst og kapital
Den fjerde kriminalromanen i serien om politietterforskerne Anna Habel og Thomas Bernhard tar leserne med til kunstscenen i de to hovedstedene: inn i museer, gallerier, private samlinger og kunstinteresserte miljøer, hvor kunst og kapital går hånd i hånd, og hvor det slett ikke er lett å vite hva som er ekte og hva som er falskt eller hvem som er kunstner og hvem som er kopist.


Tysk-østerriksk krimduo
I 2011 kom den første krimmen av den tysk-østerrikske forfatterduoen Claus-Ulrich Bielefeld (Tyskland) og Petra Hartlieb (Østerrike): Auf halber Strecke. Ein Fall für Berlin og Wien, hvor de to politietterforskerne Wien og Berlin samarbeider for å få resultater – og samtidig gir leseren et morsomt tysk-østerriksk interkulturelt og språklig møte. Forfatterne har fulgt godt opp med Bis zur Neige og Nach dem Applaus; Im großen Stil er duoens fjerde krim om Anna Habel og Thomas Bernhard. Jeg vil gjerne ha flere.

Les mer om Claus-Ulrich Bielefeld & Petra Hartlieb på Tyskbokhylle: om Auf halber Strecke og  Bis zur Neige.


Claus-Ulrich Bielefeld & Petra Hartlieb: Im großen Stil (Diogenes 2015)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen