Freitag, 22. Mai 2015

Mannen som ville forandre verden: filmen om Georg Elser


Det er ingen mangler på filmer om nasjonalsosialismen, Andre verdenskrig og motstanden mot Hitlerregimet. De fleste motstandsgrupper, som blant annet Weiße Rose, har blitt hedret gjennom utallige filmer. En av de mer ukjente motstandsmennene er Johann Georg Elser (1903-1945) som i 1939 utførte et bombeattentat mot Hitler i München. Han var minutter fra å lykkes. "Er hätte die Welt verändert", slik lyder filmens undertittel.

Georg Elser, født i fattige kår, har flyttet fra den lille landsbyen i Württemberg til Konstanz hvor han livnærer seg som snekker samtidig som han spiller til dans og sjarmerer damer. For å hjelpe familien som står i fare for å miste gården på grunn av farens drikkfeldighet, flytter han motstrebende tilbake til hjemstedet. Fritiden tilbringer han sammen med kamerater som i likhet med ham selv ikke har noe til overs for den framvoksende nasjonalsosialismen – og han forelsker seg i vakre Elsa som lever i et ulykkelig og brutalt ekteskap. Elser, som ikke er medlem i det etter hvert forbudte kommunistiske partiet, tar avstand fra tiltakende militarisering og politisk ensretting. Hans politiske holdning er like enkel som den er sterk: Hitler kommer til å ødelegge Tyskland, og Elser føler en moralsk forpliktelse til å gjøre det han kan for å sette en stopper for det regimet som vokser fram. 

  
For Elser må tanke følges av handling. Og den unge mannen begynner å planlegge et attentat. Han blinker seg ut en tale Hitler skal holde i München, lurer seg på forhånd inn i bygget og tilbringer natt eller natt inne i Bürgerbräukeller hvor han setter sin selvkonstruerte dynamittbombe inn i en søyle rett bak talerstolen. Men fordi Hitlers tale blir kortere enn forventet, er diktatoren allerede vekk da dynamittladningen går i været. Åtte andre mennesker blir drept. Og Elser blir arrestert da han forsøker å komme seg over grensa til Sveits.

Filmen er bygd opp som en rammefortelling. Rammen er Elsers arrestasjon, forhør, tortur og fangenskap helt til han blir henrettet i konsentrasjonsleiren Dachau bare dager før leiren blir befridd i 1945. Inn i rammefortellingen har regissør Oliver Hirschbiegel flettet tilbakeblikk til Elsers liv og formidler på denne måten noe av bakgrunnen for at Georg Elser ofrer eget liv for å forsøke å stoppe Hitler.

Elser framstår som en modig mann som drives av en sterk indre overbevisning om hva som er rett. Hans integritet gir ham styrke til å holde ut tortur. Først da han frykter at Elsa og familiemedlemmer vil bli torturert eller drept, gir han etter for presset og avgir full forklaring. Skuespilleren Christian Friedel, som norske kinogjengere vil kjenne igjen fra Michael Haneke Das weiße Band (2009), og som nylig spilte Heinrich von Kleist i filmen Amour fou (2014), viser en mann som ikke har noen ambisjoner om å være helt, men som likevel viser en moralsk ryggrad kun et fåtall har maken til.

Kilde: http://de.wikipedia.org/wiki/Georg_Elser
 
Georg Elser har lenge vært blant de mer ukjente motstandsheltene i tysk historie. I 1989 regisserte (og spilte hovedrollen) Klaus Maria Brandauer filmen Elser – Einer aus Deutschland, men filmen fikk relativt liten oppmerksomhet. Ikke minst fordi den nye filmen løfter fram et ikke altfor kjent kapittel av tysk historie, er den viktig og spennende. Filmen viser hvilken kraft det kan ligge i å ha en sterk moralsk overbevisning og følge samvittighetens stemme. Den er et minnesmerke over en svært modig mann. Og den gjør oss nysgjerrige på denne unge snekkeren som forsøkte å stoppe diktatoren og krigen – og som var bare få minutter fra å forandre verdenshistorien.  

Besøk filmens hjemmeside, som i tillegg til traileren byr på mye materiale, også til bruk i undervisningen (kan lastes ned fra siden). Også hjemmesiden til Arbeitskreis Georg Elser informerer godt både om den historiske personen og om filmen. 


Elser – Er hätte die Welt verändert (D 2015)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen