Mittwoch, 15. April 2015

Gutten i kofferten: Ny filmatisering av „Nackt unter Wölfen“


En av de tidligste tyske romanene som beskriver tilstandene i konsentrasjonsleirene er Bruno Apitz’ roman Nackt unter Wölfen (1958). Og Bruno Apitz (1900-1979) hadde førstehånds kjennskap: han overlevde 8 år som fange i Buchenwald. Nackt unter Wölfen, oversatt til over 30 språk, ble raskt kanonisert, særlig i DDR, hvor den kommunistiske motstandskampen som Apitz skildrer, hørte med til den unge statens grunnleggelsesmyter. Romanen ble filmatisert for første gang for fjernsyn i 1960, med blant annet Hans-Peter Minetti på rollelista. Ikonisk ble DEFA-filmatiseringen tre år senere med Frank Beyer som regissør og Armin Mueller-Stahl i en av hovedrollene. Da Philip Kadelbach (regissør) og Stefan Kolditz (dreiebokforfatter) i 2014 begynte arbeidet med en tredje filmatisering av Nackt unter Wölfen, måtte de ikke bare forholde seg til en svært kjent roman, men også til to tidligere filmatiseringer. Die Welt  omtaler filmen som „Die Neuvermessung des antifaschistischen Urmeters. […] brutal. Und notwendig“.

Fra: http://www.mdr.de/tv/programm/nackt-unter-woelfen104.html
  
Plottet i Bruno Apitz’ roman er enkelt: En jødisk fange smugler med seg en liten gutt i en koffert inn i leiren. Da fanger i effektlageret oppdager gutten, står de overfor et dilemma: Skal de forsøke å passe på ham slik at han har en sjanse til å overleve, eller skal de ofre gutten for å selv ha større sjanse – og dermed også kunne fortsette med motstandsarbeidet i leiren?  Meningene er delte, men da en av fangene reduserer dilemmaet til spørsmålet „Dersom vi ikke en gang klarer å ta vare på en liten gutt, hvordan skal vi da kunne utrette noe som helst?“ er saken klar. Den polsk-jødiske treåringen blir et symbol på livet og motstanden, og stadig flere blir involvert i forsøket på å redde den lille. 

Fra: http://www.daserste.de/unterhaltung/film/themenabend-nackt-unter-woelfen/film/index.html
  
Handlingen utspiller seg de siste ukene våren 1945. Fangene – og deres voktere – vet at krigen er tapt og at det er et spørsmål om tid før leiren på ryddes. All oppmerksomhet rettes mot å overleve. Mens fangene gjør det de kan for å holde ut til leiren blir befridd, er leirmannskapene mest opptatt av å redde sitt eget skinn, noe som gjør dem om mulig enda mer uforutsigbare. Samtidig planlegger den kommunistiske motstandsbevegelsen i leiren hvordan de kan overta kommandoen.

Hendelsen som Apitz beskriver, er basert på en sann historie. Lille Stefan Jerzy Zweig ble med faren sin til Buchenwald – riktignok ikke i en koffert – og overlevde mot alle odds.

Fra: http://www.daserste.de/unterhaltung/film/themenabend-nackt-unter-woelfen/doku/index.html

Philip Kadelbach og Stefan  Kolditz’ nye filmatisering hevder seg godt mot DEFAs klassiske svart-hvitt film fra 1963. Sterke skuespillere som blant annet Florian Stetter, Peter Schneider og Sabin Tambrea levendegjør dilemmaene og konfliktene i den dramatiske handlingen. Det samme gjør den retningen Kadelbach og Kolditz har valgt for sin fortelling av Apitz’ roman: „Kadelbach und Kolditz retten Nackt unter Wölfen für die Gegenwart. Es ist ein notwendiger Film. Und er macht den anderen notwendigen Film, der sich der sozialistischen Legende des Bruno Apitz verdankt, mit keiner Sekunde überflüssig. Fast ein Wunder“, skriver Elmar Krekeler i sin flotte omtale i Die Welt.

Les mer om filmen her.

Nackt unter Wölfen (D 2015)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen