Mittwoch, 8. April 2015

Å realisere en drøm: Petra Hartliebs ”Meine wundervolle Buchhandlung”


I flere år har jeg begjærlig fulgt krimserien til den tysk-østerrikske forfatterduoen Claus-Ulrich Bielefeld (Tyskland) og Petra Hartlieb (Østerrike), som skriver om de to politietterforskerne Thomas Bernhard i Berlin og Anna Habelt i Wien. Lektyren har satt spor etter seg her i bloggen (her og her). 

Høsten 2014 var jeg så heldig å få lov til å moderere da de begge leste fra kriminalromanene sine på Goethe Institut i Oslo. Da hadde nettopp Petra Hartlieb, som eier en bokhandel med kultstatus i Wien, gitt ut en roman om hvordan hun og mannen for flere år siden ga etter for en (bokstavelig talt) Schnapsidee og kjøpte en trang og antikvert bokhandel i Wien, sa opp sikre jobber i Hamburg og flyttet inn på gjestekottet hos venner i Wien for å realisere drømmen om egen bokhandel: Hartliebs Bücher. Jeg avtalte med Petra Hartlieb at jeg ved anledning skulle komme innom Hartliebs Bücher i 18. Bezirk, kjøpe bokhandelromanen i lokalet der den hadde blitt til og få den signert. Anledningen bød seg da krimforfatter Christian David skulle lansere sin nyeste roman, Sonnenbraut, i Hartliebs Bücher. I sin tid hadde han stukket innom bokhandelen med et manuskript i en plastpose og spurt Petra Hartlieb, som da allerede hadde utgitt sin første krim sammen med Claus-Ulrich Bielefeld, om hun ikke kunne ta en titt på manuskriptet. Det gjorde hun. Og oppdaget dermed en ny og svært lovende krimforfatter.


Petra Hartlieb beskriver med mye humor, kjærlighet og tårer den lange veien fra flyveidéen som kom etter en del glass vin om å kjøpe en gammel bokhandel som tilfeldigvis var til salgs fram til dagens svært profilerte bokhandel, et landemerke for bokelskere i Wien. Vi får ta del i datatrøbbel, trofaste kunder som stiller opp med hjemmebakt kake midt i julestria, ombyggingsprosjekt, julehandel, kampen mot Amazon, skoleelever som kommer innom for å få leksehjelp, lange arbeidsdager og bokmessen i Frankfurt. I tillegg er boka krydret med anekdotiske historier fra Wiens litterære liv, blant annet om bestselgerforfatteren Daniel Glattauer, og med massevis av boktips. Og boka er et lite stykke Grätzl-historie som gir oss innblikk i dagliglivet i nabolaget i Währingerstraße i 18. Bezirk, få minutter fra Volksoper. Men først og fremst er Meine wundervolle Buchhandlung boka for alle som elsker bokhandlere.

Petra Hartlieb og Christian David i Hartliebs Bücher 9.3.2015

I mellomtiden eier ekteparet Hartlieb to bokhandlere i Wien. Begge butikkene ser ut akkurat som bokhandlere skal se ut: bøker fra gulv til tak, bøker på hyller, på bord, på disk og på stativ. Og trass i at Wien er en by med mange bokhandlere, også de store kjedene, og at Amazon puster småbutikkene tungt i nakken, har Hartliebs Bücher en stor krets stamkunder, som ikke bare kommer for å handle, men også besøker forfatterarrangementene. Da Christian David lanserte sin nye kriminalroman, var det ikke en gang ståplasser igjen.

Se boktraileren her. Og – sist, men ikke minst – besøk hjemmesiden til Hartliebs Bücher.

Petra Hartlieb: Meine wundervolle Buchhandlung (Dumont 2014)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen