Montag, 9. März 2015

Forsmak på påskekrimmen


I fjor på denne tid var jeg dypt bekymret – jeg hadde lest altfor lite krim de siste månedene og hadde derfor ikke så mange rykende ferske tyskspråklige påskekrimmer å anbefale. Men i år ser det bedre ut. Nå har jeg ligget i krimhardtrening noen måneder og er klar med årets påskekrimtips – i god tid, for Påskeharen trenger jo litt tid på seg for å få krimmene fram før påsken ringes inn.

Avskjed med David Bronstein
Andreas Pittler har avsluttet en av de aller beste krimserien jeg kjenner, nemlig serien om den jødiske etterforskeren David Bronstein i Wien. Serien begynner før Første verdenskrig og går fram til 1955, til Østerrike igjen blir selvstendig. I den ikke bare nyeste, men dessverre også siste romanen om David Bronstein har etterforskeren blitt pensjonist og kjeder seg. 10 år etter krigens slutt har hverdagen normalisert seg, og Bronstein benytter seg av byens kulturtilbud – både musikk, teater og kino, av det store cafétilbudet og han melder seg til og med på et folkeuniversitetskurs i nyere østerriksk litteratur. Likevel savner han arbeidet som politietterforsker. Han føler seg gammel og utdanket, og han blir motløs når han ser for seg måneder og år med pensjonistrutiner. Men en dag får han en telefon fra en gammel bekjent i politiet som trenger hjelp.
 

Les mer om serien om David Bronstein her

  
Seriemord i Wien
Christian David, som imponerte meg stort med Wien-krimmen Mädchenauge i 2013, er nå ute med en spennende oppfølger: Sonnenbraut. Margrete Scharf er pensjonist og hundeelsker. En tidlig-tidlig morgen tar hun med seg hundene på luftetur i Türkenschanzpark i Wiens 18. Bezirk. Plutselig blir hundene urolige. Og mellom trærne skimter Margarete skikkelser blant trærne, hun mener å se fem-seks mennesker, men det blinkende lyset som stadig vekk eksploderer i øynene hennes gjør det vanskelig å forstå hva hun egentlig ser. Margrete skjønner hun har sett noe hun ikke skulle og skynder seg hjem igjen, men klarer ikke å glemme hendelsen. Få timer senere skjer det nærmest samtidig to ting i Wien: I praksisen til en psykolog trenger en maskert person seg inn og tar gisler. Han ringer politiet og ber om å få snakke med major Belonoz; kommer ikke Belonoz i løpet av få minutter, vil han skyte et gissel. Og utenfor en skole for begavede barn blir lille Alexander hentet av en bil etter skoletid. Tilsynelatende helt normalt. Helt til moren ringer politiet og påstår at sønnen har blitt bortført. Statsadvokat Lily Horn kommer på banen. Og dermed er etterforskningsduoen fra Mädchenauge, major Belonoz og statsadvokat Lily Horn, igjen på plass.

Les om Christian Davids spennende debutkrim Mädchenauge her.

  
Mord i Dolomittene
Under en historisk turnering på en av Sør-Tirols mange maleriske borger trampes en ung kvinne i hjel av en hest. Saken henlegges som et uhell. Men når senere kjæresteparet Jenny Sommer og Lenz Hofer, som er på ferie i Sør-Tirol på sporene til sagaen om dvergekongen Laurin, finner en død mann i nærheten til nasjonalparken Schlern-Rosengarten, oppkalt etter Laurins rosehage, viser etter hvert mange spor tilbake til den unge kvinnens død. 

Sigrid Neureiters nye krim om etterforskerne Jenny Sommer og Lenz Hofer tar leseren med gjennom Sør-Tirols vakre natur –  opp i fjellene, inn i borggårdene – og fletter gamle sagn inn i kriminalhandlingen. For alle Sør-Tirol-entusiaster er Dolomitenrot et must; for de som foreløpig ikke er kjent med dette spennende området, er Sigrid Neureiters spennende kriminalserie en god innfallsport.

Les mer om kriminalromaner hvor handlingen utspiller seg i Sør-Tirol her.

 
Mord og overtro i Schwarzwald
Journalist Hanna Brock skal skrive en guidebok med forslag til turer i Schwarzwald. En utrivelig novemberdag er hun ute og går opp en rute i ulendt terreng. Hun har fått tips om en spennende sti gjennom et området som det knytter seg gamle og mørke sagn til, til den såkalte Rabenschlucht, og håper at dette kan være en idé for det planlagte bokprosjektet. Men dypt nede i Rabenschlucht snubler Hanna over noe som ikke skal være der. Noe turkist som ligger i mosen. Få timer senere er hele politikorpset på plass, inkludert Kommissar Moritz Ehrlinspiel.

I Schweig still, mein Kind Petra Busch tar leseren med seg til en avsidesliggende landsby i Schwarzwald. Utenfra virker den lille landsbyen idyllisk, særlig når snøen kommer og det nærmer seg Nikolaustag. Men i denne landsbyen er det andre ritualer enn Nikolaus og Krampus som preger 6. desember, nemlig en makaber prosesjon til Rabenschlucht hvor det i gamle dager skjedde et grusomt drap. Landsbyen skjuler mange hemmeligheter. 

Petra Busch var et nytt forfatterbekjentskap. Hanna Brock Kommissar Moritz Ehrlinspiel kunne jeg godt tenke meg å slå følge med senere også.


Ytterlige anbefalinger fra 2014-fangsten 
Ellers anbefales Nele Neuhaus nyeste pageturner Die Lebenden und die Toten, Grimmbart av kultkrimduoen Klüpfel & Kobr, Stefan Holtkötter eller Daniela Larchers serie om Chefinspektor Otto Morell

Eller hva med en historisk drapsgåte? Annette von Droste-Hülshoffs Die Judenbuche, Theodor Fontanes Ellernklipp eller Martin Pollacks Anklage Vatermord.

Petra Busch: Schweig still, mein Kind (Droemer Knaur 2010)
Christian David: Sonnenbraut (Hanser 2015)
Sigrid Neureiter: Dolomitenrot (Gmeiner 2015)
Andreas Pittler: Goodbye (Echo Media 2015)

God krimpåske!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen