Montag, 16. März 2015

"Aber verliebt in Sie war ich schon": Alfred Polgar og Marlene Dietrich


Alfred Polgar, født 1873 i Wien, var en av de mest profilerte kulturkritikerne i mellomkrigstida. Første gang han så Marlene Dietrich på scenen var i Wien, hvor hun var en av "pikene i balletten" i en oppsetting av et boulevardstykke på teatret Kammerspiele i Wien. Polgar ble så begeistret for den unge kvinnen at han var med på å danne en Dietrich-fanklubb i Wien, egentlig en "Scherzgründung aus dem Café Herrenhof" (s. 46), men likevel starten på en livslang fascinasjon og et fragmentert vennskap.
"Das Gesicht der Dietrich ist – dies vor allem – ungewöhnlich. Man hat es wirklich noch nie gesehen, wenn man es zum ersten Mal sieht. Und man sieht es immer wieder, ein paar Mal zumindest, zum ersten Mal. Marlene sieht niemand ähnlich. Es sind viele Gesichter in dem einen Gesicht" (s. 25). 
I 1938, mens han satt fast i eksil i Frankrike og ventet på en mulighet til å komme seg videre til USA, skrev Alfred Polgar et portrett av den da verdenskjente aktrisen. Teksten ble funnet i en koffert sammen med andre manuskripter i New York, og først i 2015 – mer enn 75 år senere – publisert.

Polgars portrett av Marlene Dietrich er preget av sin tid, både i beskrivelsene av skuespilleren, av hans grenseløs beundring for henne: "Aber verliebt in Sie […] war ich schon, noch ehe alle Welt dies war" (s. 49). Vel så interessant er historien bak manuskriptet og det innblikket i Polgars eksil som Ulrich Weinzierls etterord formidler.


Polgars fascinasjon for Marlene Dietrich var nok langt på vei ensidig, og i motsetning til blant annet Friedrich Torberg, som var en av Dietrichs nære venner, og Erich Maria Remarque som var en av skuespillerens mange elskere. Men likevel hjalp Marlene Dietrich ham flere ganger økonomisk i eksil. I sitt bibliotek hadde hun flere av Polgars bøker, noe som tyder på at hun verdsatte ham som forfatter.

Alfred Polgar var jøde. 1933 forlot han Tyskland, hvor han hadde bodd og arbeidet i flere år, flyktet først til Praha og Wien, senere til Paris. Etter to års ventetid hvor han levde nærmest under eksistensminimum kunne han i 1940 endelig reise videre til USA hvor han slo seg ned i Hollywood. Etter krigen kom han tilbake til Europa og slo seg ned i Sveits; han døde 1955 i Zürich.

Alfred Polgar: Marlene (Hanser Literaturverlage 2015)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen