Montag, 9. Februar 2015

Østerrike får sitt litteraturmuseum


15. april 2015 åpner det østerrikske nasjonalbiblioteket dørene i sitt nye litteraturmuseum. Museet får sitt tilholdssted, passende nok, i det såkalte Grillparzerhaus i Johannesgasse 6 i sentrum av Wien. Dette bygget var under Habsburgerne k. k. Hofkammerarchiv; i tidsrommet 1832-1856 var forfatteren Franz Grillparzer direktør for dette arkivet. Fordi bygget er fredet, beholdes de gamle arkivhyllene – publikum kommer derfor til å få et inntrykk av huset slik det var da Grillparzer gikk inn og ut dørene, samtidig som arkivstemningen synes å passe svært godt til et litteraturmuseum. 

Fra Wiener Zeitung, Roland Schlager

Fordelt på to etasjer skal museet vise mangfoldet i den østerrikske litteraturen gjennom tidene, både gjennom en permanent utstilling og mellom vekslende temautstillinger. Noe av det flotteste ved det nye museet er nok at publikum kan få se det originale Grillparzerzimmer hvor forfatteren utførte sitt arbeid ved en ståpult; rommet er ikke endret etter at han avsluttet sitt virke der i 1856. 
Museet skal gi besøkende mulighet til å se originalmanuskript, fotgrafier, tegninger og brev, også ulike eksponater som f.eks. parykken som Egon Friedell hadde på seg da han spilte sin kjente Goethe-parodi, en vekkerklokke som Wiener Gruppe brukte som rekvisitt i sine performances og vandrestokkene til Peter Handke. Det blir også et stort multimedialt innslag, slik at den østerrikske litteraturhistorien dokumenteres ikke bare på papir og gjennom forskjellige gjenstander, men også i lyd og bilde.

Les mer om det nye museumstilskuddet i Wien her.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen