Montag, 12. Januar 2015

Motte & co på sporet: Ulrich Renz' "Auf der Spur der Erpresser"


En dag trettenåringen Motte kommer tidligere enn ventet hjem fra skolen, overhører han tilfeldigvis en merkelig telefonsamtale som faren hans har. Plutselig skriker faren fortvilet ut "Aber schneller geht es nun mal nicht. Meinst du, ich kann mal kurz so viel Geld lockermachen, und das alles, ohne dass meine Familie etwas mitkriegt? […] Du kriegst die Million...in vier Wochen" (s. 10-11). Motte skjønner ingen ting: hvordan i all verden kan faren hans, basert på familiens anstrengte økonomi, klare å få sammen en million i løpet av en måned? Og hvorfor i all verden skal han betale noen en slik sum uten å fortelle noe hjemme? Plutselig føler Motte at hele tilværelsen har blitt snudd på hodet. Han klarer ikke å holde dette for seg selv, og bestemmer seg for å fortelle bestekameratene sine, Simon og JoJo, hva som har skjedd.


I fellesskap blir guttene enige om at faren til Motte blir utsatt for pengeutpressing. Men hvorfor? Motte føler det som om han har en stor sten i magen: kan det være at faren hans, som riktignok har vært gretten og urolig i det siste, er innblandet i noe kriminelt? For hvordan kan han ellers forklare seg at faren ikke går til politiet? Simon og JoJo forstår at kameraten har det vondt og vil hjelpe ham. Sammen vil de finne ut hva som skjer og forhindre at faren til Motte må betale skurkene en hel million. Men de trenger forsterkninger, blant annet for å undersøke PC'en til faren til Motte, og utvider kameratgjengen med klassens ubestridte ener, Mariekje, som knekker koder like lett som andre leser overskrifter.

Auf der Spur der Erpresser (2005) er første bind i serien om Motte og vennene hans. Boka er på 130 sider, men kan – om man ønsker å bruke den i tyskundervisningen – lett kuttes ned ved f.eks. å ta ut enkelte kapitler. Selv om hovedpersonene bare er tretten år, er både den ytre og den indre handlingen likevel godt egnet for eldre lesere: det er mye action, det er en problemstilling som gir mulighet til å reflektere rundt rett og galt, hvor raskt man kan gli inn i situasjoner som plutselig blir farlige, og hovedpersonene framstår som modne og reflekterte. Krimplottet har mange fasetter: utpressing, lete etter spor, løse gåter, forfølgelse, innbruddsforsøk og kontakt med politiet. Og mot slutten av boka overrasker forfatteren leseren ikke bare én gang, men to ganger; slik holdes spenningen oppe helt fram til siste side.

  
Stikk innom hjemmesiden til forfatteren, her kan man blant annet gratis laste ned boka som E-bok og som lydbok, her fins også diverse material som kan brukes i undervisningen. Forslag til hvordan man kan bruke litteratur i tyskundervisningen fins her.

Ulrich Renz: Auf der Spur der Erpresser. Motte & Co (Sefa Verlag 2014)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen