Montag, 5. Januar 2015

Flukten fra Romania: Catalin Florescus "Wunderzeit"


10. august 1982. 15 år gamle Alin har sagt til vennene sine i Timişoara at han og foreldrene skal på ferietur. De har pakket bilen og tilhengeren med det de trenger for en campingtur og forberedt reisen. Det ingen andre vet, er at tilhengeren har en dobbelt bunn. I all hemmelighet har familien nøye forberedt flukten fra Romania. En varm sommerdag står de og venter på grensekontrollen på rumensk side av grensa mot Jugoslavia. De har fått et visum for et kortere opphold i Italia, men har ikke til hensikt å returnere til Ceauşescus diktatur. De minuttene de venter, er lange som år. Og danner rammen for tilbakeblikk.

Den egentlige historien – eller de egentlige historiene, for i Wunderzeit flettes mange fortellinger sammen til ett hele – strekker seg nesten 15 år tilbake i tid og forteller viktige episoder i unge Alins liv. Alin lider av Charcoct-Marie-Tooth, en sykdom som medfører tap av muskelmasse i det ene benet hans, en relativt sjelden sykdom som det rumenske helsevesenet ikke står spesielt godt rustet til å ta seg av. Derfor klarer faren å få utreisetillatelse til seg og sønnen, først til Italia, senere til USA, slik at Alin skal få nødvendig behandling. Moren håper at de skal bli i USA slik at hun senere kan få lov til å reise ut og gjenforenes med familien der. Men USA blir en skuffelse for Alins far, som mener at fattige mennesker er like ufrie der som i Romania og som derfor bestemmer seg for å reise hjem igjen. Etter at Alin har gjennomgått en operasjon bestemmer faren seg for at de to skal vende tilbake igjen til Timişoara, selv om det medfører en høy omkostning for seg selv: rumenere som var i utlandet og som kom hjem igjen, ble ofte sett på som Securitates håndlangere. 


Tiden i Italia og USA er ikke bare preget av sykdom, men full av inntrykk av fremmede land og kulturer, av andre språk, av rikdom og fattigdom, av raseforskjeller og merkelige skikker. Gjennom unge Alins nysgjerrige øyne opplever leseren både Roma og New York. Men det er også en tid hvor far og sønn kommer hverandre svært nær. Slik blir Wunderzeit også en far-og-sønn-historie, en kjærlighetserklæring til en far som var villig for å sette alt på spill for å hjelpe sønnen. Romanens dedikasjon, "Meinem wundervollen Vater und allen anderen Helden meiner Kindheit gewidmet", mer enn antyder at forfatteren har mye å takke sin egen far for.

Men Wunderzeit er også en oppveksthistorie, en sosialisasjonshistorie: tenåringen Alin er i ferd med å bli voksen, interesserer seg for det som han så vidt kan ane under jentenes bluser, og som forelsker seg for første gang sommeren 1982. Gjennom Alins øyne opplever leseren både sosialismens skyggesider og de vakre sidene ved livet, både overvåkning og forelskelse, skolens represalier og vennskapet mellom ungene i boligblokkene.


Wunderzeit, som kan leses like godt av unge som av voksne lesere, er en historie om en oppvekst i Ceauşescus Romania, en historie om undertrykking, diktatur, mangel på mat, elektrisitet og tillit, men romanen forteller også om gode naboer, om hjelpsomhet, vennskap, overtro og om hvor vakker Timişoara er om sommeren når man er ung og forelsket.

Forfatteren deler mange biografiske trekk med sin unge protagonist: Han er født i 1967 i Timişoara. I 1976 reiste han for første gang til utlandet, til Italia og USA, sammen med faren. I 1982 kunne familien forlate Romania for godt, og slo seg ned i Sveits. Wunderzeit (2001) var Florescus debut. Les mer om Florescu på Tyskbokhylle. Også ungdomsromanen Zusammen allein av Karin Bruder forteller om en oppvekst i Timişoara under Ceauşescu.

Catalin Dorian Florescu: Wunderzeit  (dtv 2014)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen