Freitag, 7. November 2014

Den nye Neuhaus: "Die Lebenden und die Toten"


Det er rett før jul. Nygifte politietterforsker Pia Kirchhoff har pakket koffertene og er klar til å reise bort med sin nybakte ektemann. For å gjøre kollegaen Oliver von Bodenstein en tjeneste sier hun ja til å stikke bortom et åsted, selv om hun har ferie. Hun skal bare være til stede inntil han når fram, – en kollegial vennetjeneste som kan ta maks en times tid. Drevne Neuhaus-lesere forstår naturligvis umiddelbart at både ferie og bryllupsreise går fløyten. For det som møter Pia og etter hvert også Oliver er et uhyggelig åsted: en eldre kvinne, som gikk tur med hunden, har blitt skutt. I nærheten finner politiet spor etter gjerningsmannen som har ligget i skjul og ventet på offeret. Kort tid etter slår snikskytteren til igjen. Også denne gangen er offeret en eldre kvinne, opptatt med julebakst på kjøkkenet sitt. Truffet av et målrettet skudd på lang avstand gjennom kjøkkenvinduet. Både skytterens presisjon, ammunisjon og måten han tydeligvis overvåker ofrene på tyder på at politiet jager en svært profesjonell snikskytter. Så profesjonell at politiet mistenker en leiemorder. Men hvem i all verden skulle leie noen for å ta livet av eldre kvinner som går tur med hunden og baker julekaker? Verken ofrenes pårørende eller politiet kan se at de drepte hadde fiender. Men så en dag mottar en journalist noen merkelige dødsannonser, én for hvert offer. Dødsannonsene er skrevet under med ”Der Richter”, dommeren. Pia og Oliver forstår at det et eller annet sted i ofrenes fortid fins et sammenfallende punkt. Men hvilket? Og hvor mange ofre har snikskytteren på sin liste før han – eller hun – er ferdig med jobben?


Nele Neuhaus, en pageturnerforfatter på øverste hylle, er en av min absolutte favoritter blant tyskspråklige kriminalforfattere. Ikke bare skriver hun skikkelig tjukke bøker og ikke noe tynt og fislete som man har lest ut nesten før man har satt seg ned, men hun konstruerer spennende plot hvor ytre og indre handling henger sammen, og hvor alle handlingstrådene til slutt avsluttes på en plausibel måte. Neuhaus er en rutinert og leservennlig forfatter, har full kontroll på spenningsnivået og får leseren med seg i alle svinger. I motsetning til mange kriminalforfattere lykkes hun også godt med å skape en balansegang mellom politietterforskning og etterforskernes privatliv. 

Die Lebenden und die Toten ligger velfortjent på topp på Spiegels bestsellerliste. Krimlesere som ikke leser tysk, men som likevel er nysgjerrige på Nele Neuhaus kan glede seg over at hun etter hvert kommer ut på norsk på Gyldendal forlag. 
 
Die Lebenden und die Toten  er sjuende bind i serien om Pia Kirchhoff og Oliver von Bodenstein: Eine ungeliebte Frau, Mordsfreunde, Tiefe Wunden, Schneewittchen muss sterben, Wer Wind sät, Böser Wolf og Die Lebenden und die Toten. Og det som er enda bedre: det kommer flere bind.

Ta en tur innom forfatterens hjemmeside. Og les mer om Nele Neuhaus på Tyskbokhylle her og her.

Nele Neuhaus: Die Lebenden und die Toten (Ullstein 2014)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen