Mittwoch, 22. Oktober 2014

Ny Kluftinger! Klüpfel & Kobr: "Grimmbart"


Volker Klüpfel og Michael Kobr er ute med ny bok i sin kult-krimserie om Kommissar Kluftinger, Klufti blant venner. Kommissar Kluftinger, hvis fornavn forfatterne vokter som den dypeste hemmelighet (i Grimmbart avslører Klufti i det minste at hans første fornavn begynner med Ad...), arbeider i kriminalpolitiet i lille Kempten i Allgäu, det vakreste sted i verden, i følge hovedpersonen.

En sen kveld som Klufti koser seg hjemme, får han en telefon fra naboen han elsker å hate, legen Langhammer. Langhammer er bekymret for en pasient, Freiherr von Rothenstein Grimmbart, en lutfattig adelsmann på et falleferdig slott i nærheten; han mener det har skjedd noe kriminelt på slottet og ber Klufti om assistanse. Motstrebende kjører politietterforskeren til slottet hvor det viser seg at Langhammer hadde rett i sin bekymring. Baronessen har blitt brutalt drept, og ikke nok med det: liket er posisjonert akkurat som en kvinneskikkelse på et gammelt maleri som viser en av Grimmbart-familiens forfedre. Kluftinger mistenker at løsningen er å finne i adelsfamiliens hemmelighetsfulle forhistorie, i de mørke kjellergangene under slottet og i den gamle eventyrskogen som Grimmbart'ene har anlagt bak slottet hvor gamle eventyrfigurer – blant annet Hans og Grete, Rødhette og ulven – skal lokke barn innover blant morkne trær og tett underskog. Der inne i mørket lever den en diger grevling, et dyr som Grimmbart'ene har på våpenskjoldet sitt.

  
Parallelt med etterforskningen får leserne – som alltid – del i familien Kluftingers privatliv. Denne gangen er det sønnens forestående bryllup med sin japanske kjæreste som står i sentrum. Og da brudens foreldre  kommer på besøk fra Japan, settes Kluftingers interkulturelle kompetanse og fremmedspråkferdigheter på en hard prøve. De to handlingsstrengene – mordetterforskningen og dens mange forgreninger på den ene siden og bryllupsforberedelsene på den andre siden – flettes sammen til et dramatisk crescendo mot slutten av romanen.


Grimmbart er en typisk Klufti. Fortsatt er store deler av boka viet til Kluftingers privatliv, fortsatt er det mye situasjonskomikk. Begge disse kjennetegnene anføres ofte som kritikk mot Kluftinger-serien som kriminalromaner. For så vidt med rette dersom man holder fast på en streng krimdefinisjon. Men er man Klufti-fan, så er man Klufti-fan. Og jeg ler fortsatt (til dels høyt, derfor leser jeg Klufti helst i enerom) av alle de merkelige situasjonene hovedpersonen kommer opp i og av hvordan han forsøker å løse dem. Samtidig syns jeg at kriminalplottet i Grimmbart er godt konstruert: sidesporene har en funksjon, de trekkes inn i hovedhandlingen som både er spennende og slett ikke har mange dødpunkter. Og det som etter hvert har blitt Klüpfel og Kobr sitt særtegn, nemlig å flette gamle sagn, myter og eventyr inn i kriminalhandlingene, gir serien en helt spesiell undertone, skaper både spenning og atmosfære. Det er bare å glede seg til neste Klufti.

 
Les mer om Kluftinger-serien her. Og besøk Kluftis egen hjemmeside.

Volker Klüpfel, Michael Kobr: Grimmbart (Droemer Verlag 2014)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen