Montag, 15. September 2014

En feel-good-bok: Daniel Glattauers "Geschenkt"


Noe særlig mer antihelt enn Gerold, AKA Geri, Plassek skal godt gjøres: uten ambisjoner, uten initiativ, med svært regelmessig inntak av alkoholenheter på stampuben Zlotans og andre steder som måtte ligge hendig til. Journalisten som en gang ville redde verden tjener nå sin daglige alkohol i gratisavisa Tag für Tag i Wien hvor han modererer leserbrev og skriver korte notiser som knapt nok noen leser. Men en dag får et hospits i pengenød 10000 Euro fra en anonym giver. Sammen med pengesedlene ligger et utklipp fra Geri Plasseks avisspalte. Kort tid etter skjer det samme igjen. Hvem er det som står bak de generøse pengegavene? Og hvorfor har den anonyme giveren valgt ut akkurat Plasseks uanselige journalistiske evner som utløser for sine donasjoner? Den lettere alkoholiserte journalisten Gerold Plassek får livet sitt snudd på hodet, når reportasjene hans gang på gang utløser store pengegaver til ideelle organisasjoner og trengende.

Men det er ikke bare det faktum at det han skriver om faktisk får følger for andre mennesker som rister opp i Plasseks heller letargiske tilværelse. Også privat er ting i bevegelse. En sønn han ikke ante eksisterte, dukker opp. For første gang viser datteren hans, som bor sammen med moren og hennes nye mann, interesse for å tilbringe tid sammen med faren. Og en vakker kvinnelig tannlege får Plassek til å overvinne tannlegeskrekken. 

  
Det ligger en faktisk hendelse til grunn for romanen, forteller Glattauer i et intervju, nemlig det såkalte Wunder von Braunschweig: I 2011 donerte en anonym giver store summer til veldedige organisasjoner og trengende enkeltpersoner, utgangspunktet for gavene var reportasjer i en lokalavis. Dermed hadde den mangeårige journalisten Glattauer oppskriften: "eine unerhörte Begebenheit" – som det faktisk er opptil flere av i romanen – og muligheten til å flette inn en humoristisk-kritisk medieparodi. Geschenkt har medie- og sosialsatiriske elementer, men først og fremst er romanen en svært velskrevet underholdningsroman med en lykkelig slutt. Boka er rett og slett en typisk glattauer. "Ein Feel-Good-Buch", skriver Irene Prugger i sin anmeldelse. "Zuviel des Guten? Und wenn! Der Autor ist der Garant dafür, dass die literarische Qualität stimmt. Auch anspruchsvolle Leser mit gut komponierten, bekömmlichen Geschichten zu unterhalten - Daniel Glattauer weiß noch immer, wie das geht."

Daniel Glattauer er en av ikke altfor mange forfattere som uten blyghet sier at han skriver for å underholde og for å glede sine lesere. Opplagstallene gir ham rett.


Daniel Glattauer: Geschenkt (Deuticke 2014)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen