Montag, 22. September 2014

Bak kulissene på Kunsthistorisches Museum i Wien: Filmen "Das große Museum"


Dokumentarfilmen Das große Museum, i regi av Johannes Holzhausen, tar oss inn bak kulissene på Kunsthistorisches Museum i Wien. Samlingene som Kunsthistorisches Museum er basert på, går helt tilbake til 1500-tallet og er tett knyttet til huset Habsburg. Dagens museumsbygg ved Ring'en, midt mellom Heldenplatz og det nye Museumsquartier, ble påbegynt i 1871 og stod ferdig i 1891. En av høydepunktene i samlingene er det såkalte Kunstkammer, et museum i museet. Kunstkammer består av en samling enestående objekt fra renessansen og barokken, kuriosa som dannet bærebjelken for de mange såkalte universalmuseene som gjennom sine skatter skulle vise publikum all verdens kostbarheter og rariteter. Samlingen i Wien regnes som den mest betydningsfulle i sitt slag internasjonalt. I 2002 måtte Kunstkammer stenge dørene for å få gjennomført en svært påkrevd oppussing. I tillegg til at salene som huset samlingen måtte renoveres, var det nødvendig å presentere samlingen på en ny og mer tidsmessig måte. Fra 2013 er samlingen igjen tilgjengelig for publikum. 

  
Og det er nettopp ombyggingsarbeidet som museet gjorde i forbindelsen med Kunstkammer som er rammen for filmen. Vi får se hvordan håndverkerne fjerner både gamle tapeter og parkettgulv, hvordan takmaleriene restaureres og nye lysekroner kommer på plass. Vi får ta del i utvelgelsen av de kunstverkene som skal presenteres i salene til Kunstkammer, og vi får være med på restaureringen av flere av de mest kjente objektene. I tillegg får vi innblikk i andre deler av Kunsthistorisches Museums store samlinger og mangslungne virksomhet: vi får være med på kunstauksjon, på jakt etter møll, på støvtørring av de antikke statuenes edlere deler, ned i maleridepotene, på budsjettmøter og diskusjoner om museets nye grafiske profil.

Noe av det jeg syns var mest spennende ved filmen, var at jeg som tilskuer følte jeg ble kjent med noen av de som jobber der: en kvinnelig restauratør som var usikker på om bildet hun jobbet med var en ekte Rubens eller ikke, en mannlig avdelingsleder som forberedte seg på å gå av med pensjon etter lang og tro tjeneste, en ung mann med piercing som strevde med å få i stand et miniatyrkrigsskip som nå er en av hovedattraksjonene i Kunstkammer, en informasjonsmedarbeider som sekundplanlegger åpningen av Kunstkammer med president og andre høytstående politikere til stede og en museumsvakt som gjerne skulle blitt kjente med flere av dem som jobber der.

To år brukte regissør Johannes Holzhausen på Das große Museum, som allerede har fått flere priser. Filmen gir tilskueren et unikt blikk inn i hverdagen til et av Europas største kunstmuseer. Og den gir veldig lyst til å gå på museum.

 
Her er filmens hjemmeside.

Das große Museum (Ö 2013)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen