Mittwoch, 27. August 2014

Hva skjedde med Ginie? Kristina Dunkers "Sommergewitter"


En av de siste skoledagene før ferien strever Annika med å konsentrere seg. Ikke bare fordi det er varmt ute, men fordi dette er en helt spesiell dag: i dag skal kusinen hennes, Ginie, og faren hennes, flytte inn i huset sammen med Annika og hennes foreldre. Annika gleder seg til å bli mer kjent med kusinen.

Noe av det første hun gjør, er å invitere Ginie til å være med ut og bade. Sammen med bestevenninnen Steffi og guttene Jonas og Rüdiger – firkløvere har kjent hverandre helt fra barnehagen – vil hun vise Ginie sjøen som har dannet seg i et gammelt grustak, "Der Silbersee", som de kaller den. De fem ungdommene sykler ut til sjøen. Ginie ser ut til å kjede seg, grustaket imponerer henne ikke særlig, men etter hvert ser hun ut til å tø opp, særlig når Jonas skrur på sjarmen. Men trass i varmen vil hun ikke ut i vannet. Etter en stund går hun inn i skogen for å se seg om. Hun kommer aldri tilbake.


De fire vennene begynner febrilsk å lete etter Ginie. Leteaksjonen blir ikke enklere når et grusomt uvær bryter løs. Til slutt ringer de foreldrene for å fortelle at Ginie er borte, og også politiet sjaltes inn.

Mens de voksne er ute og leter, slår vennskapet i firkløveret sprekker. Steffi retter mistanken mot Rüdiger, og Jonas gjør lite for å forsvare vennen. Samtidig kommer gamle historier til overflaten. Annika blir mer og mer forvirret: plutselig er det ingen av de gamle vennene som ser ut til å være slik hun har trodd. Og mens regnet pøser ned, vokser mistanken om at det kanskje er en av hennes nærmeste venner som står bak Ginie forsvinning.

Kristina Dunker (født 1973), en populær og produktiv ungdomsbokforfatter, skaper i Sommergewitter en fortettet uhyggestemning: redsel, panikk, mistanke og mistro vokser mens uværet blir verre og verre. Hun viser hvor fort og fatalt en mistanke kan bli sådd, og hvordan gamle hemmeligheter kan ødelegge både vennskap og tillit. Sommergewitter har mange av kriminalromanens ingredienser, samtidig som boka også har elementer av en sosialisasjonshistorie: i løpet av den grusomme natta da Ginie forsvinner, blir Annika voksen.

Les om Kristina Dunkers ungdomsromaner Die Angst des Bösen og Durchgebrannt.


Kristina Dunker: Sommergewitter (dtv 2004)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen