Freitag, 27. Juni 2014

En roman som en laterna magica: Marjana Gaponenkos "Wer ist Martha?"


I sin leilighet på Veteranenstraße i Odessa sitter en emeritert zoologiprofessor, en ornitolog, alene. Han har nettopp lagt på telefonrøret. I den andre enden var legen hans, som sa at de så raskt som mulig måtte snakke sammen om prøveresultatene. Uten å lage en avtale og uten å avslutte samtalen med de vanlige høflighetsflosklene legger Luka Lewadski på røret. Han skjønner beskjeden også uten prøveresultatene: han har kort tid igjen å leve.  Lewadski bestemmer seg for ikke å bruke de ukene eller månedene han har igjen til smertefulle behandlinger som likevel ikke vil helbrede ham, kun utsette døden. Han klamrer seg ikke til livet, men vil benytte den korte tiden som han har til rådighet til å gjøre noe som egentlig ligger ham fjernt: bruke penger på luksus. Og han vil se igjen Wien, byen hvor han bodde en periode i barndommen, byen moren kom fra, byen hvor han oppdaget musikken. 


Etter noen dager i Odessa hvor Lewadski kler seg opp med elegante dresser (mørkeblå med gammelrosa fôr), bukseseler, silketørkle med gyngehestmøster, tversoversløyfer med fuglemotiv fra byens beste herreekvipasjer, kjøper en spaserstokk med sølvhåndtak og en beholder for noen alkoholiske styrkedråper, reiser den emeriterte professoren til Wien hvor han tar inn på byens beste og dyreste hotell: Hotel Imperial. Der, hvor han som liten gutt spiste sjokoladekake med moren og tantene, skal han tilbringe den korte tiden han har igjen i en suite med egen butler.

Handlingen utspiller seg fra Lewadski får dødsbudskapet og noen uker framover i tid, innledningsvis fortsatt i Odessa, men hovedsakelig i Wien, i hans suite på Hotel Imperial. Men flettet inn i hovedhandlingen er kronologiske tilbakeblikk, helt fra Luka Lewadski ble født i Galicja – et av Østerrike-Ungarns fattigste kronland – høsten 1914, samme dag som en sjelden duerase døde ut, til han gikk av som professor i Odessa. Dermed blir romanen også en spasertur gjennom det 20. århundret: to verdenskriger, en kort mellomkrigstid, et langt diktatur. Vi tas med til et fattig skogvokterhjem i Galicja, til musikk og sjokoladekake i Mellomkrigswien, hvor Østerrike-Ungarn fortsatt lever i Hotel Imperial, til en karrig studenttilværelse i Lemberg (Lviv), hvor Lewadskis diplomarbeid om ravner blir avbrutt av Andre verdenskrig, som han og moren overlever i Kaukasus, sammen med den sjelden fuglearten rødhalsgåsen, til Odessa i etterkrigsårene – og som slutter der hvor Lewadski i sin tid for første gang opplevde musikkens kraft: i Musikverein i Wien, noen få skritt fra Hotel Imperial.

Marjana Gaponenkos roman, som fikk Adelbert-von-Chamisso-Preis i 2013, er en europeisk roman, som forener både det karrige og det opulente, en roman om vitenskapelig lidenskap og om kunst, om det egne og det fremmede, om ensomhet og vennskap, om livet og om døden. "Ein Buch wie ein grandioses Fest", "eine Laterna Magika der Endlichkeit", skrev Neue Zürcher Zeitung i sin begeistrede omtale. 


Marjana Gaponenko ble født i Odessa i 1981. Nå bor forfatteren i Wien, men hun valgte tysk om forfatterspråk allerede mens hun bodde i Ukraina. "Auf Russisch höre ich mich nicht", sier hun i et intervju med den østerrikske avisa Die Presse. I intervjuet forteller hun mer om sin egen språkbiografi. Se & hør også et intervju med forfatteren hvor hun blant annet snakker om bakgrunnen for romanen her.

Marjana Gaponenko: Wer ist Martha? (Suhrkamp 2012)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen