Empfohlener Beitrag

Temaside for tyskspråklig samtidslitteratur i Store norske leksikon

Vil du oppdatere deg på tyskspråklig samtidslitteratur på en enkel måte? Store norske leksikon har nå lagd en temaside om tyskspråklig litte...

Dienstag, 1. April 2014

Månedens forfatter: Peter Handke


Ibsenprisen 2014, årlig nevnt som kandidat til Nobelprisen i litteratur, kåret til en av vår tids viktigste intellektuelle av tidsskriftet Cicero – listen over utmerkelser og heder Peter Handke (født i 1942) kan skilte med er lang. Også listen over provokasjoner er lang, ikke minst forfatterens støtte til Serbia i kjølvannet av Balkankrigene, blant annet gjennom reiseberetningen Eine winterliche Reise zu den Flüssen Donau, Save, Morawa... oder Gerechtigkeit für Serbien (1996). Men da Handke fylte 70 år i 2012, var det ikke kontroversene, men det omfattende og mangfoldige forfatterskapet som stod i fokus og som ble markert gjennom en stor utstilling i Theatermuseum i Wien, en omfattende online Handke-plattform i regi av Østerrikes Nasjonalbibliotek og flere podiumsdiskusjoner hvor Handkes forfatterskap ble belyst av forskere, samfunnsdebattanter og kunstnere. Og alle arrangement naturligvis ledsaget av diskusjonen som neppe kommer til å bli avgjort med det første: Hvem er størst: Peter Handke eller Thomas Bernhard?

    
Dramatiker, prosaforfatter og essayist. Noen ganger provoserende, f.eks. i det tidlige teaterstykket Publikumsbeschimpfung (1966), andre ganger lavmælt, som i hans mange essays. Alltid subjektiv og søkende, ikke redd for å utforske verken egen subjektivitet, egen biografi (f.eks. Wunschloses Unglück, 1972) eller det poetiske språkets irrganger.

Wunschloses Unglück, Burgtheater, Wien (2014)
  
Les mer om Peter Handke i Store norske leksikon.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen