Samstag, 8. März 2014

Lettlest og spennende ungdomskrim: "Schritte hinter mir"


En mann på sykkel
En sen ettermidddag, mens tåka gir dårlig sikt, går Leena snarveien gjennom parken på vei til venninnen Birte. Egentlig skal ikke jentene bruke denne snarveien når de er alene sent på kvelden, for parken er stor og mørk, og i de senere ukene har det vært meldt om flere brutale overfall på unge jenter. Men tenåringen Leena har det, som alltid, travelt når hun skal treffe venninnene sine. Dessuten skjer da ikke slikt meg, tenker Leena. Men plutselig kommer det en syklist susende forbi, sneier henne, får i siste øyeblikk sykkelen på rett kjøl igjen og forsvinner i mørket. Leenas ”Arschloch!” bryr mannen på sykkelen seg ikke om.

  
Noe må gjøres!
Dagen etterpå leser Leena i avisa at en 17årig jente har blitt overfalt på hjemveien av en mann på sykkel. Både tidspunkt og beskrivelsen passer skremmende på mannen som nesten kolliderte med Leena. Sammen med bestevenninnene Birte og Hülya bestemmer Leena seg for at noe må gjøres. Så lenge politiet ikke avsetter ressurser til å lokke mannen i en felle, vil de tre jentene gjøre det. Men de trenger hjelp, og Leenas kjæreste Markus blir motstrebende med på planen.

Leena, Birte og Hülya lager en felle
Schritte hinter mir, en klassisk komponert ungdomskrim, omhandler et svært aktuelt tema. Nina Schindler kombinerer overfallsvoldtekter (alle jentene som blir overfalte lykkes i å komme seg unna, og overfallene utbroderes ikke) med en forbryterjakt: en gruppe unge mennesker ønsker å bidra til at en forbryter blir tatt. Når politiet ikke prioriterer saken, slik ungdommene mener de bør gjøre, tar de selv saken i egne hender. 


Schritte hinter mir i tysktimene
Forfatteren lykkes svært godt med å skrive en engasjerende og spennende historie på bare 70 sider lettlest tysk. Boka inneholder mye dialog og også noen enkle avisartikler, noe som gjør teksten til et godt utgangspunkt for både muntlige og skriftlige aktiviteter i klasserommet. Det lar seg videre gjøre å bare bruke enkelte tekstutdrag som utgangspunkt for tysktimene, for eksempel bruke et par av avisartikler som grunnlag for å selv lage en historie. Boka fins også som lydbok, slik at også lytteøvinger kan integreres. Flere tips til hvordan man kan jobbe med litteratur i språkundervisningen fins her. 

Schritte hinter mir er én av flere bøker som står på pensumlista i kurset Tyskspråklig barne- og ungdomslitteratur, en videreutdanningsmodul for blant annet tysklærere, ved Høgskolen i Østfold.

Nina Schindler: Schritte hinter mir (Arena Verlag 2005)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen