Direkt zum Hauptbereich

Lettlest og spennende ungdomskrim: "Schritte hinter mir"


En mann på sykkel
En sen ettermidddag, mens tåka gir dårlig sikt, går Leena snarveien gjennom parken på vei til venninnen Birte. Egentlig skal ikke jentene bruke denne snarveien når de er alene sent på kvelden, for parken er stor og mørk, og i de senere ukene har det vært meldt om flere brutale overfall på unge jenter. Men tenåringen Leena har det, som alltid, travelt når hun skal treffe venninnene sine. Dessuten skjer da ikke slikt meg, tenker Leena. Men plutselig kommer det en syklist susende forbi, sneier henne, får i siste øyeblikk sykkelen på rett kjøl igjen og forsvinner i mørket. Leenas ”Arschloch!” bryr mannen på sykkelen seg ikke om.

  
Noe må gjøres!
Dagen etterpå leser Leena i avisa at en 17årig jente har blitt overfalt på hjemveien av en mann på sykkel. Både tidspunkt og beskrivelsen passer skremmende på mannen som nesten kolliderte med Leena. Sammen med bestevenninnene Birte og Hülya bestemmer Leena seg for at noe må gjøres. Så lenge politiet ikke avsetter ressurser til å lokke mannen i en felle, vil de tre jentene gjøre det. Men de trenger hjelp, og Leenas kjæreste Markus blir motstrebende med på planen.

Leena, Birte og Hülya lager en felle
Schritte hinter mir, en klassisk komponert ungdomskrim, omhandler et svært aktuelt tema. Nina Schindler kombinerer overfallsvoldtekter (alle jentene som blir overfalte lykkes i å komme seg unna, og overfallene utbroderes ikke) med en forbryterjakt: en gruppe unge mennesker ønsker å bidra til at en forbryter blir tatt. Når politiet ikke prioriterer saken, slik ungdommene mener de bør gjøre, tar de selv saken i egne hender. 


Schritte hinter mir i tysktimene
Forfatteren lykkes svært godt med å skrive en engasjerende og spennende historie på bare 70 sider lettlest tysk. Boka inneholder mye dialog og også noen enkle avisartikler, noe som gjør teksten til et godt utgangspunkt for både muntlige og skriftlige aktiviteter i klasserommet. Det lar seg videre gjøre å bare bruke enkelte tekstutdrag som utgangspunkt for tysktimene, for eksempel bruke et par av avisartikler som grunnlag for å selv lage en historie. Boka fins også som lydbok, slik at også lytteøvinger kan integreres. Flere tips til hvordan man kan jobbe med litteratur i språkundervisningen fins her. 

Schritte hinter mir er én av flere bøker som står på pensumlista i kurset Tyskspråklig barne- og ungdomslitteratur, en videreutdanningsmodul for blant annet tysklærere, ved Høgskolen i Østfold.

Nina Schindler: Schritte hinter mir (Arena Verlag 2005)

Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Fem venner: Fjernsynsserien "Unsere Mütter, unsere Väter"

I mars 2013 viste ZDF fjernsynsserien Unsere Mütter, unsere Väter (3 deler à 1,5 timer), den ble også vist på østerriksk fjernsyn (ORF). Serien oppnådde svært høye seertall både i Tyskland og Østerrike, og fikk bred omtale i mediene. Jeg kan ikke huske når jeg sist satt så fjetret foran skjermen. Unsere Mütter, unsere Väter utspiller seg i tidsrommet fra 1941 til rett etter kapitulasjonen i 1945. Den begynner og slutter i Berlin, mellom disse to punktene tas tilskuerne med på en lang reise og følger krigen gjennom Polen og Sovjetunionen, gjennom bjørkeskoger og gjørmehull, iskald vinter og varme sommerdager, vi tas med i skyttergraver og sønderskutte byer, i lasaretter, fengselsceller, kuvogner og pansere. Serien handler om fem venner i Berlin, alle i begynnelsen av 20-årene: brødrene Wilhelm og Friedhelm, Viktor, den eneste blant dem av jødisk herkomst, Charlotte og Greta. Viktor og Greta er kjærester; Wilhelm og Charlotte er forelsket i hverandre, men ingen av dem tør ta d

Når fotfestet glipper: Gregor Tessnows ungdomsbok "Knallhart"

"An meinem fünfzehnten Geburtstag wurde ich aus dem Paradies vertrieben" Michael Polischka er femten år da han og moren blir kastet ut av villaen i den velstående bydelen Zehlendorf i Berlin. Dr. Klaus Peters, som Michael og moren har bodd hos i flere år, ønsker å begi seg ut på yngre og slankere jaktmarker, og mor og sønn blir kastet på dør. De flytter til en liten leilighet i Neukölln, en bydel med sosiale utfordringer og høy innvandrerandel – villaen i Zehlendorf føles som på en annen planet.      "Es ist das erste Bier meines Lebens und ich trinke es wie Apfelschorle" Mens moren nekter å gi opp håpet om å finne en ny og rik mann og derfor hele tiden mener at de kun bor forbigående i Neukölln, må Michael forsøke å finne sin plass på den nye skolen. Han får raskt to nye venner, Crilla (Christian) og Matze, to halvbrødre som tilbringer mye tid alene fordi faren deres ofte er på såkalte forretningsreiser i Russland. Men han får også raskt fien

Et lite stykke tysk historie: Lisa

Klaus Kordon, 1943-årgang og en av Tysklands mest produktive barne- og ungdomsbokforfattere, står - sammen med illustratøren Peter Schimmel ­– bak boka Die Lisa. Eine deutsche Geschichte (Beltz & Gelberg 2002). "Eine Lebensgeschichte, mit der Klaus Kordon schon junge Leser anschaulich an die wichtigsten Ereignisse deutscher Geschichte heranführt" (bokomslag), lover forlaget; og de har sine ord i behold. Gjennom 40 sider, hver side har lite tekst og store illustrasjoner, følger vi "die Lisa" fra hun er lita jente tidlig på 1900-tallet til hun er oldemor nærmere 90 år senere. Kordon og Schimmel forteller oss et stykke tysk historie gjennom livet til Lisa i Berlin: hun opplever at faren blir soldat i 1. verdenskrig, hun forelsker seg og er ung i "den goldenen Zwanzigern" , hun gjennomlever krig, sult og det å miste familie og venner i NS-tida. Gjennom Lisas øyne blir vi vitne til gjenoppbyggingen av Tyskland på 50-tallet, muren i 1961, den kalde