Samstag, 15. März 2014

Kjærlighet og komplikasjoner i Øst-Berlin: Den tyske TV-serien "Weissensee. Eine Berliner Liebesgeschichte"


Man lærer så lenge man har elever – og studenter. I dette semesteret har svært mange av studentene på årsstudium i tysk ved Høgskolen i Østfold valgt å skrive semesteroppgave om tyskspråklige filmer eller TV-serier, og én av studentene jeg veileder ønsket å skrive om den tyske TV-serien Weissensee. Jeg oppdaget at jeg hadde en "Bildungs- bzw. Fernsehlücke". Studenten lovte meg spennende timer foran skjermen. Og det hadde hun helt rett i.

To familier i Øst-Berlin
I den tyske fjernsynsserien Weissensee. Eine Berliner Liebesgeschichte blir vi kjent med to familier i Øst-Berlin i 80-årene: familien Kupfer og familien Hauptmann. Familien Hauptmann er liten, mor – Djuna – som er en kjent sangerinne, "eine Sozialistin der ersten Stunde", men som forbeholder seg retten til å kritisere DDR, og datteren Julia. Familien Kupfer residerer i en stor generasjonsvilla ved Weissensee: ekteparet Kupfer med sønnene Falk og Martin, samt Falks kone Vera og deres sønn Roman. Faren, også "ein Sozialist der ersten Stunde" sitter sentralt i STASI-apparatet, det samme gjør sønnen Falk, en karikatur av en STASI-offiser. Sønnen Martin, politimann, distanserer seg stadig mer fra regimet i DDR. Kort sagt: i huset Kupfer er situasjonen anstrengt.


Kjærlighet ved første blikk
Martin og Julia treffer hverandre da han anholder henne for å ha kjørt for fort med bilen hennes kjæreste fra Vest-Berlin eier. Søt musikk oppstår, og Martin og Julia innleder et forhold. Men komplikasjonene står i kø: Julia er mistenkt for planlagt "Republikflucht", moren hennes er i STASI sitt søkelys på grunn av sine kritiske sangtekster – ikke noe godt selskap for en politimann i DDR. Særlig ikke når både hans far og bror jobber for Ministerium für Staatssicherheit. Og om ikke dette skulle være nok: det viser seg at Martins far og Julias mor en gang hadde et forhold.  


STASI ser deg
Weissensee er bygd over lesten til tusenvis av fjernsynsserier: kompliserte familieforhold, kjærlighet, komplikasjoner, enda mer komplikasjoner og enda mer kjærlighet. Noen problemer løses underveis, andre kommer til. Men Weissensee er mer: settingen – DDR på 80-tallet – skaper en spenning som går langt utover andre familiesagaer som svirrer over skjermen. Den tyske serien gir et troverdig innblikk i hverdagsliv i DDR det siste tiåret staten eksisterte, hvordan motstanden mot regimet gradvis vokser (siste episode spiller i 1987), og den viser farlig godt hvor lett det var å komme i STASI sitt søkelys og sågar også spionere på venner, på kjærester og motvillig angi dem til STASI.  

Seerrekord
Weissensee forteller mer om hverdagen i DDR enn flere hyllemeter med historiebøker. Med på kjøpet får man en spennende familiehistorie og opp til flere kjærlighetshistorier. Da serien ble vist på tysk TV, ble det satt seerrekord. Og det er ikke vanskelig å forstå. Vi som allerede har sett de to første sesongene kan begynne å glede oss til sesong 3, hvor handlingen skal utspille seg i Berlin i 1990.

Sesong 1 og 2 (til sammen 12 episoder) foreligger på DVD. På nettstedet til DasErste fins det mye materiale, både bilder, korte tekster, intervjuer, filmsnutter, om serien.

Kommentare:

  1. Hils studenten din og takk for et godt TV-tips. Jeg bestilte serien og tok alle 12 episodene på tre dager. Det var både en god serie og en alle tiders historietime på en gang, og settingen legger opp til et utall av muligheter for konflikter og forviklinger.
    Etter hva jeg leser ser det ut til at vi må smøre oss med tålmodighet frem til høsten 2015 for 6 nye episoder.

    AntwortenLöschen
  2. Jeg skal hilse og takke :-) Og anbefaler den videre til årets nye studenter. Det er en usedvanelig fin måte å lære mer om tysk historie på. Synd det er lenge til høsten 2015.
    Hilsen Elin

    AntwortenLöschen