Freitag, 28. März 2014

Christa Wolf posthum: "Nachruf auf Lebende. Die Flucht"


Christa Wolf ble født i 1929 i Landsberg an der Warthe, i dag Gorzów Wielkopolski i Polen. Foreldrene hadde en butikk, Da hun var 10 år gammel, brøt krigen ut. I januar 1945 kom fronten stadig nærmere, og en dag bestemte moren at hun og de to barna måtte flykte. Oppbruddet hjemmefra og flukten gjennom et krigsherjet land kom til å prege Christa Wolf for resten av livet. 


I løpet av noen uker våren 1971 skrev Christa Wolf en tekst på knappe 100 sider. Hun skrev "in einem Schwung, wie es sonst bei ihr nicht üblich", forteller ektemannen Gerhard Wolf (s. 105). Det som utløste skriveprosessen var hennes refleksjoner over hvordan man kunne framstille sammenhengen mellom barndom og ungdomstid med det standpunktet hun inntok som voksen forfatter. Og det er akkurat det hun forsøker i teksten Nachruf auf Lebende. Die Flucht, som kom ut i 2014, 2 år etter at Wolf døde.

Vi møter en ungjente som bor sammen med moren og lillebroren – faren er soldat – i et hus i Landsberg an der Warthe. I løpet av de timene som går mellom morens beslutning om at de må vekk fra fronten som rykker nærmere og til de kommer seg over elven Oder flettes de dramatiske hendelsene sammen med minner fra barndommen, refleksjoner over enkelthendelser og over det å bli voksen. Nachruf auf Lebende. Die Flucht kan leses som en forstudie til Wolfs kanskje aller beste roman, Kindheitsmuster (1976).

  
Teksten fins også som lydbok. 

Også høsten 2012 kom en ny tekst av Christa Wolf ut, den siste hun hadde skrevet: August.

Christa Wolf: Nachruf auf Lebende. Die Flucht (Suhrkamp 2014)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen