Mittwoch, 13. November 2013

"Oktober, November": en stille film om to søstre


 
Götz Spielmanns nyeste film, Oktober, November, er bygd opp rundt kontraster: to søstre som lever helt ulike liv, to verdener – en kjendistilværelse i Berlin og et helt vanlig familieliv i den østerrikske provinsen – møtes.

Oktober, November forteller historien om to søstre: Verena og Sonja. Mens Verena fortsatt bor i vertshuset hvor søstrene vokste opp, sammen med mann og barn og også med faren, som er syk, lever Sonja et tilsynelatende spennende liv som populær skuespiller i metropolen Berlin. Gjennom parallellsekvenser blir vi kjent med Sonjas kjendistilværelse i storbyen og med Verenas hverdag i et lite tettsted i provinsen. Mens Sonja tar taxi mellom filmset og dyre restauranter, er det lite glamour i Verenas liv: det nedslitte vertshuset vitner om en tid som er forbi, ekteskapet har blitt et arbeidsfellesskap, og i skjul innleder hun et forhold til landsbylegen.
Verena har blitt igjen hjemme fordi faren trengte henne. Hun er misfornøyd med eget liv og misunner søsteren hennes glamorøse tilværelse. Men et blikk bak fasaden viser at livet som skuespiller har sine skyggesider: Sonja er ensom, trenger stadig flere glass hvitvin for å komme gjennom hverdagen og er innerst inne usikker på seg selv og hvem hun er.

Når faren blir alvorlig syk, kommer Sonja tilbake til barndomshjemmet. Mellom søstrene, som lever to diametralt motsatte liv, oppstår både gnisninger og åpne konfrontasjoner, men også øyeblikk hvor de kommer hverandre nærmere og langsomt, men sikkert innser at de kanskje er mer like enn de egentlig trodde.

Oktober, November er en stille film. Det er lite ytre handling, men vi kommer under huden på alle personene, ikke bare på Verena og Sonja, men også faren, mesterlig spilt av Peter Simonischek, og den sårbare landsbylegen (Sebastian Koch). Samtalene er forsiktige, ofte nølende, men store skuespillerprestasjoner, ikke minst Ursula Strauss som Verena, viser oss hva som ligger bak ordene: ensomhet, usikkerhet, lengselen etter at livet skal være noe mer enn dette. Oktober, November gjør et godt østerriksk filmår enda bedre.

Her er filmens hjemmeside, inkludert trailer.

Oktober, November  (Ö 2013)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen