Montag, 25. November 2013

Et psykologisk portrett: Stefans Zweigs novelle "Angst"


I Angst tar Stefan Zweig (1881-1942) oss med til Wien rundt århundreskiftet. Vi møter Irene Wagner, velstående, meget godt gift med en jurist, vakker og omsvermet – så omsvermet at hun har inngått et forhold med en ung musiker på si. Hver gang hun forlater leiligheten hans etter et stevnemøte, svever hun i angst for at noen skal kjenne henne igjen og avsløre sidespranget for ektemannen. En dag blir hun oppholdt i trappeoppgangen av en kvinne som skjeller henne ut som et ludder og truer med å fortelle ektemannen hva hans hustru holder på med når han tror hun er ute og spaserer. Den ukjente kvinnen presser henne for penger, og Irene blir mer og mer fortvilet. Når hun etter noen dager ikke lenger ser noen måte på å befri seg fra det grepet kvinnen har på henne, går hun på apoteket og kjøper morfin for å ta sitt eget liv.  

 
Angst er et psykologisk portrett: en velstående kvinne som inngår et forhold nærmest av kjedsomhet, som setter hele sin borgerlige eksistens på spill for en ung mann hun egentlig ikke føler noe for. Irene erkjenner at hun så langt har vært tilskuer i eget liv, og at hennes tilværelse – basert på fornøyelser, komplimenter og overflatisk konversasjon –  er hul og meningsløs. Først når hun tror hun har mistet alt, innser hun hva hun kunne ha hatt.  Mesterlig, med psykologisk innsikt, skisserer Zweig opp hele prosessen Irene Wagner går gjennom helt til at tanken om å ta sitt eget liv modnes, og hvordan den overflatiske kvinnen langsomt viser en indre styrke og beslutsomhet.

Zweigs novelle, skrevet i 1912, er en novelle i ordets egentlige betydning: stramt komponert, ikke noe overflødig handling, alt som skjer, er skrevet for å støtte opp under Irenes dilemma, og – som noveller skal ha – den slutter med Goethes "unerhörte Begebenheit": en uventet vending. 

  
Zweigs psykologiske portrett er filmatisert flere ganger, bl.a. av Roberto Rossellini med Ingrid Bergmann som Irene Wagner (1954).

Les mer om Stefan Zweig i Tyskbokhylle her

Stefan Zweig: Angst (Fischer 2012)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen