Donnerstag, 17. Oktober 2013

To gamle drapsgåter – Annette von Droste-Hülshoffs "Die Judenbuche"


Historien om Friedrich Mergel
Annette von Droste-Hülshoff (1797-1848) tar leseren med til en liten landsby i Tyskland på slutten av 1700-tallet. Der vokser den Friedrich Mergel opp sammen med moren sin. De er fattige, nederst på den sosiale rangstigen og uglesett av naboene. Det eneste Friedrich har av arbeid, er å gjete kuer. En dag kommer hans onkel, Simon, og tilbyr seg å adoptere gutten mot at han skal gå ham til hånde sammen med Simons uekte sønn, Johannes Niemand. Akkurat hva Friedrich må gjøre for onkelen, er uklart, men han tjener noen penger og en periode ser det ut til at han finner sin plass i landsbysamfunnet.

To uløste drapsgåter
De to guttene, som er svært like av utseende, tilbringer mye tid sammen, blant annet i skogen. I skogen drives det ulovlig hogst, og en dag blir skogvokteren Brandis, som forsøker å få bukt med dette, funnet brutalt drept. Friedrich mistenkes for drapet, men ingenting kan bevises, så han går fri. Drapet forblir uløst. 

Noen år senere skjer det nok et drap i landsbyen. Friedrich har kjøpt et ur av den jødiske kjøpmannen Aaron, men har foreløpig ikke betalt hele summen. Når Aaron konfronterer Friedrich med hva han skylder ham, blir Friedrich rasende. Kort tid etter blir Aaron funnet drept ved et bøketre i skogen. Friedrich, sammen med Johannes Niemand, har rømt fra landsbyen. Heller ikke denne gangen lykkes man i å finne drapsmannen. En mann kommer tilbake
Nesten 30 år senere, på selveste julaften, kommer en fattigslig, mager mann til landsbyen. Han sier han er Johannes Niemand, at han og Friedrich har vært slaver i Tyrkia, men klarte å rømme. En dag kommer ikke Johannes tilbake fra en tur i skogen. Til slutt finner letemannskapene ham hengt i bøketreet hvor Aaron i sin tid ble drept. Når den døde skjæres ned fra treet, viser det seg at det ikke var Johannes Niemand, men Friedrich Mergel. I barken på treet kan man svakt skimte setningen „Wenn du dich diesem Orte nahest, so wird es dir ergehen, wie du mir getan hast,“ som noen av Aarons trosfeller risset inn i barken på treet for å markere udåden.


En klassiker med åpne spørsmål
Die Judenbuche (1842) er en av de mest berømte tekstene i tysk litteratur, og er fortsatt kanonisert skolelektyre. Den korte novellen (ca 70) sider er et komplekst litterært mesterverk, forener sosialrealisme og gammel overtro, byr på to uløste drapsgåter og har en uventet slutt som etterlater en leser som fortsatt er usikker på hva som egentlig skjedde dypt inne i skogen ved det gamle bøketreet.  Hvem drepte Brandeis? Var Friedrich skyldig i drapet på Aaron? Tok Friedrich sitt eget liv? Var det overnaturlige krefter med i spillet som gjorde at profetien gikk i oppfyllelse? Christian Begemann skriver i sitt etterord til en nyutgave av teksten at nettopp de uløste gåtene er en av grunnene til at Droste-Hülshoffs novelle fortsatt fascinerer: "Die irritierende skeptische Offenheit und die hohe literarische Komplexität, mit der sie behandelt werden, sind sicherlich wesentliche Gründe für die Faszination, die bis heute von diesem Text ausgeht." (Christian Begemann: Nachwort. I: Annette von Droste-Hülshoff: Die Judenbuche. Berlin: Insel Verlag 2013, s. 109)

Også Theodor Fontanes Ellernklipp (1880) er en mystisk kriminalgåte. Les TYSKBOKHYLLE-omtalen her

Interessert i å finne ut mer om Annette von Droste-Hülshoff? Besøk Droste-portalen.

Annette von Droste-Hülshoff: Die Judenbuche. Ein Sittengemälde aus dem gebirichten Westphalen (Insel Taschenbuch 4541, 2013) 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen