Montag, 7. Oktober 2013

Løgn og (u)lykke: Anna Katharina Hahns roman "Am Schwarzen Berg"

Anna Katharina Hahn debuterte i 2009 med bestselgeren Kürzere Tage, en roman som fletter fem menneskeliv mesterlig sammen. I sin nyeste roman, Am Schwarzen Berg, bruker hun en variasjon av samme komposisjonsprinsipp – og lykkes likevel på nytt å overraske leseren.

Også Hahns nyeste roman tar leseren med til Stuttgart, til en (fiktiv) høyde med det poetiske navnet Am Schwarzen Berg i utkanten av byen, hvor to eneboliger står side om side i hver sin store hage. I det ene huset bor lærer-og-bibliotekar-ekteparet Emil og Veronika Bub, i det andre lege-og-hjemmeværende-ekteparet Hajo og Carla Rau med sønnen Peter. Emil, som interesserer seg langt mer for litteratur, særlig Eduard Mörike, Stuttgarts store diktersønn, enn for hverdagens trivialiteter, blir venner med lille Peter, og etter hvert går Peter inn og ut i huset til Emil og Veronika med samme selvfølge som hos foreldrene. Emil åpner Peters øyne for litteraturens verden, og han danner en sterk kontrast til legefaren Hajo. Etter at Peter blir voksen, gifter seg med Mia og får to sønner blir besøkene og samtalene sjeldnere. En sommermorgen ser Emil hvordan Peter, avmagret og ustelt, i tydelig psykisk ubalanse kommer hjem til foreldrene. Etter hvert får Emil og Veronika vite hva som har skjedd: Mia har tatt med seg de to sønnene og rømt til ukjent sted. Men årsaken kommer ikke fram før helt mot slutten av romanen. 


Hahn forteller historien primært ut fra Emils perspektiv, men fletter inn historien sett med Veronikas, Carlas og til slutt også Mias øyne. Dermed oppstår en flerperspektivisk tekstvev med mange tilbakeblikk, som gjør at leseren ikke bare får ta del i ulike synspunkter og innfallsvinkler, men som holder på spenningen helt til de siste sidene.

Hva er viktig i livet? Hvorfor har vi blitt slik vi er? Hvilke valg kaster lange skygger? Hvor mye av våre liv er basert på løgn? Hvor langt – eller kort – er det mellom lykke og ulykke, mellom et godt liv og avgrunnen? Hvor lite skal det til før alt rakner for oss? Hvor skjørt er livet? Det er slike spørsmål leseren Anna Katharina Hahn stiller i sine romaner, men ikke på noen måte bombastisk, snarere pakket inn i menneskeskjebner hvis liv krysser hverandre. "En av de beste bøkene i 2012", skrev Der Spiegel i sin anmeldelse.

Les TYSKBOKHYLLE-omtale av Anna Katharina Hahns Kürzere Tage her.

Anna Katharina Hahn: Am Schwarzen Berg (Suhrkamp 2012)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen